25/05/2020

Opinie – Lege stadions halen de charme van het voetbal weg

Op 7 maart klopte leider Club Brugge stadsrivaal Cercle met 2-1. Met nog 1 wedstrijd te gaan in de reguliere competitie deed het een fantastische zaak met het oog op de aankomende play-offs. Maar Covid-19 stak daar eigenhandig een stokje voor. De KBVB besloot dat het risico op besmettingen te groot was om nog verder te spelen en kroonde Club kampioen. De enige juiste keuze.

Toch snapt niet heel de wereld dat je best een punt kan zetten achter het huidige seizoen. Zo hervatte de Duitse Bundesliga vorige week de competitie na een kleine drie maand stil te hebben gelegen. Complete waanzin als je het mij vraagt.

Drama van Dresden

Dat het niet verantwoord is om te spelen, kan je perfect aantonen door naar de Duitse tweede klasse te kijken. Dynamo Dresden, de nummer laatste in de stand, zou normaal gezien vorige week de competitie hervatten tegen Hannover. Maar omdat er twee spelers besmet raakten met het virus, moesten alle spelers en stafleden verplicht twee weken in quarantaine. En zelfs daar liep het mis. Ondertussen is het aantal besmette Dresden-spelers opgelopen van twee naar drie. Dit cijfer zal enkel groter worden als de club ervoor kiest terug te voetballen.

De kus van Boyata  

Dat er strikte regels zijn waar de spelers zich aan moeten houden, is vanzelfsprekend. Maar in de praktijk werken deze regels gewoonweg niet. Voetbal is adrenaline. Je kan van spelers niet verwachten dat ze na een geweldig doelpunt niet van vreugde in de armen van hun medespelers vallen. Kijk naar de kus op de wang die Rode Duivel Dedryck Boyata aan zijn Hertha BSC-ploegmaat Grujic gaf na diens doelpunt in de wedstrijd tegen Hoffenheim. Boyata werd afgemaakt in de pers voor zijn ‘domme’ actie. Maar je kan die jongen niets verwijten, elke speler viert een doelpunt op zijn manier. Er waren nog andere die mekaar in de armen vielen, die jongens zijn even schuldig als Boyata. Het is gewoon onmogelijk om spelers te vertellen hoe ze moeten vieren. Door de adrenaline kan zelfs de meest nuchtere mens in de fout gaan, zoals Boyata dat deed.

https://www.instagram.com/p/CAUV1jwgTy3/

Hup, weg sfeer

In de wedstrijd tussen streekgenoten Borussia Dortmund en Schalke 04 werd het 4-0 voor de Borussen. Vier doelpunten, een fantastische wedstrijd zou je denken. Maar niets is minder waar. Omdat er in lege stadions gevoetbald werd, was het enige geluid dat je kon horen de spelers die op elkaar riepen. Het deed wat denken aan een veteranenwedstrijd. Ondanks de vier doelpunten was de wedstrijd geen fantastisch kijkstuk. De reden daarachter is simpel. Profvoetballers zijn spelers die een boost krijgen wanneer hun naam gescandeerd wordt in het stadion, het zijn spelers die tot het uiterste gaan door de gezangen in de arena. Je kan hen dat ook niet kwalijk nemen dat ze niet dat extra tikkeltje meer kunnen zonder supporters. Sfeer is nodig om goed voetbal te krijgen. Voetbal zonder supporters is als een café zonder bier. Je kan er naartoe gaan, maar het is gewoonweg niet hetzelfde.

Om de lege stadia op te vullen had Borussia Mönchengladbach het idee hun zitjes te vullen met 20.000 kartonnen supporters. Een leuk initiatief, maar helaas gaat dit niet bijdragen tot de nodige sfeer. Daar is geluid voor nodig.

Geld is de enige drijfveer

Dat de Bundesliga ervoor gekozen heeft om de competitie te hervatten heeft met geen enkel sportief belang te maken. Het is hen duidelijk te doen om het financiële. Kleinere competities zoals onze Belgische, de Nederlandse Eredivisie of de Franse Ligue 1 besloten om er een punt achter te zetten en de huidige stand als de definitieve stand te nemen. Een wijs besluit dat ervoor gezorgd heeft dat er geen verdere onnodige besmettingen zullen zijn. Het klopt dat er in deze competities minder TV-gelden te verdienen zijn dan de grote competities zoals de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League of de Spaanse La Liga. Toch moet op dit moment het menselijke op het financiële primeren. Iets wat de grote mannen in de Bundesliga duidelijk niet snappen. En wees er maar zeker van dat Spanje en Engeland zullen volgen. Voor hen is geld de enige drijfveer.

Tekst: Jens Jacobs, Foto: CC By 2.0 Tama66 via Pixabay