31/05/2020

Podcast – Help mij herinneren: ‘Mijn man is nog maar een schim van zichzelf’

De aandacht voor dementie stijgt. Dat dementie ook voorkomt bij jongere mensen, is minder geweten. Toch kregen ongeveer 1.800 Vlamingen de diagnose jongdementie. 1.800 klappen in het gezicht. Klappen die een job, een sociaal leven, een gezin, maar vooral het geheugen en een persoonlijkheid wegvegen.

Het grootste deel van de mensen met dementie krijgt de diagnose op oudere leeftijd. Vier procent van alle personen met dementie krijgt symptomen op jongere leeftijd, voor hun 65 jaar. Jongdementie heet dat dan.

In de podcast “Help mij herinneren” krijgen mensen met jongdementie, hun mantelzorgers en experts een stem. De podcast is opgedeeld in twee afleveringen. In de eerste belicht neuroloog Sebastiaan Engelborghs de medische kant van jongdementie, vertelt Myriam over het leven met een partner die jongdement is en getuigt Daniël (60) hoe leven met jongdementie werkt. In aflevering twee legt Giselle Deprez het werken met mensen met jongdementie als ergotherapeute uit, vertelt Saskia over haar 45-jarige partner die jongdement is en heeft kleindochter Josephine (9) nog één wens voor haar pepe, die jongdementie heeft.

De volledige podcast kan je hier beluisteren:

Aflevering 1:

Aflevering 2:

 

De podcast is gemaakt in het kader van de bachelorproef van Emma De Decker en Helena Verlinden.

 

Podcast en tekst aflevering 1: Emma De Decker

Podcast en tekst aflevering 2: Helena Verlinden

Muziek aflevering 1 & 2: Frederik Goossens

Illustratie: Katinka Vermeylen (Studio Kathan)