30/05/2020

Podcast – Jong & Eenzaam: ‘Na een drukke dag met vrienden kom ik thuis met een leeg gevoel’

Kunnen jonge mensen met veel sociale contacten eenzaam zijn? Het antwoord is ja. Vier millennials praten in deze podcast over de rol van eenzaamheid in hun dagelijks leven. Uit recent onderzoek van de KU Leuven (SIGMA 2019) en het Nationaal Geluksonderzoek (UGent en levensverzekeraar NN) blijkt dat een hoog percentage Vlaamse jongeren zich eenzaam voelt, zelfs in gezelschap.

Het woord eenzaamheid komt in deze coronatijden regelmatig aan bod in de media en is het onderwerp van veel maatschappelijke discussies. Het is daarbij opvallend dat eenzaamheid een duidelijke definitie krijgt: je bent eenzaam als je alleen bent of als je weinig mensen rondom je hebt. Vanuit die redenering zijn vooral ouderen en singles eenzaam. Maar dat klopt niet helemaal. Eenzaamheid betekent veel meer dan letterlijk alleen zijn. Het is een persoonlijk gevoel waarbij je een tekort in je sociale relaties voelt. Die ervaring is pijnlijk en kwellend. Ook jonge mensen kunnen dus geconfronteerd worden met eenzaamheid.

Eenzaam maar niet alleen

Jong & Eenzaam is een podcast waarin vier jonge mensen openhartig over hun gevoelens praten. Hanne Gillis (24) en Daphne Agten (30) zijn twee extraverte jonge vrouwen met veel vrienden. En toch voelen ze zich eenzaam. Hanne heeft een laag zelfbeeld, terwijl Daphne het gevoel heeft dat ze niet op de eerste plaats komt bij haar vrienden. Daarnaast voelen Frederik Meutermans (21) en Lisa* (23) zich al van kleins af aan eenzaam. Dat heeft grotendeels met hun verleden te maken.

Naast deze jongeren komen ook professor Luc Goossens (ontwikkelingspsycholoog) en professor emeritus Antoon Vandevelde (filosoof en econoom) aan het woord. Vanuit hun expertise geven ze meer uitleg over eenzaamheid.

De volledige podcast kan je hier beluisteren:

*Lisa is een fictieve naam. Deze persoon wil anoniem blijven.

Deze podcast werd gemaakt in het kader van de bachelorproef van Andries Haesevoets. De interne- en externe promotoren zijn Eline Vandenbroucke en Gijs Ramboer (VRT). 

Podcast en tekst: Andries Haesevoets
Foto: Pixabay (5933179)
Muziek: audiohub.com (Funkylicious, Life Without Smiles, Raw Riot) CC BY 4.0, Nostalgia- Another Kid (Audio Library Plus), YouTube Audio Library