27/05/2020

Recensie – Grand Hotel: de serie die erin slaagde de bingewatcher in mij naar boven te halen

Terwijl ‘La casa de papel’ en ‘Elite’ gehypet worden als de beste Spaanse series op Netflix worden andere Spaanstalige pareltjes totaal vergeten. Zo is er de serie Grand Hotel over een onmogelijke romance tussen een vrouw van rijke afkomst en een knappe jongeman van een lagere klasse.

Voor zij die weigeren te kijken naar series en films waarover onze medemens te veel spreekt en publiceert. Voor zij die op zoek zijn naar hidden gems op Netflix.

De driedelige serie voor het eerst uitgezonden in 2011 speelt zich af in de beginjaren van de 20ste eeuw in Santander, Spanje. Het verhaal begint bij de uitermate knappe Julio Almedo, gespeeld door Yon González, die op zoek is naar zijn zus Cristina. Ze werkt in een hotel dat rijk volk ontvangt. Cristina antwoordt al een hele tijd niet meer op Julio’s brieven en dus begint hij zich zorgen te baren. Hij besluit zijn thuisfront achter te laten en de trein op te stappen richting het hotel. Op de trein komt hij een knappe jongedame tegen, die duidelijk van rijkere afkomst is. Eens aangekomen in het hotel is Julio’s zus nergens te bespeuren. Hij besluit zelf op onderzoek te gaan. Hij verkleedt zich als ober en gaat aan de slag in het hotel. Niet veel later komt Julio te weten dat de vrouw die hij tegenkwam, de dochter van de eigenares van het hotel is. Alicia Alarcón, gespeeld door Amaia Salamanca, geraakt aan de praat met Julio maar weet dat haar moeder er nooit mee akkoord zou zijn, aangezien hij van een lagere klasse is. Het begin van een verboden romance.

Verhaallijn

De meeste scenes vinden plaats in het hotel van familie Alarcón. Ondanks het ontelbaar aantal verdiepingen, kamers en ruimtes heb je na een korte tijd al het gevoel dat je het hotel uit je binnenzak kent, wat je nog meer betrokken doet voelen tot het verhaal. De betrokkenheid is exact wat deze serie zo speciaal maakt. Het mag zich dan wel afspelen in 1905, toch zie je jezelf rondlopen in het hotel. Al zal ik mijn Spaans hiervoor wat moeten bijschaven.

Het onderzoek van het hoofdpersonage naar wat er met zijn zus is gebeurd neemt een hele boel onverwachte wendingen. Vaak kijk je naar een serie of een film en weet je eigenlijk al hoe het verhaal zal eindigen. Exact wat je zo’n 576 keer zal denken als je deze serie aan het bingen bent. Al zal je deze keer 576 keer verkeerd zijn. De serie doet je vertrouwen krijgen in personages die later minder heilig blijken te zijn dan ze eruitzien, en andersom.

Het spreekt voor zich dat men in die tijd niet alle middelen had om onderzoek te doen naar een vermist persoon, of zijn het vermiste personen? De technieken die er werden toegepast waren zo primitief dat ze bijna lachwekkend zijn. Je zou denken dat dit storend is. Spoiler alert: dat is het niet.

Spanningsopbouw

Het onderzoek van Julio naar zijn zus wordt niet door iedereen gesmaakt. Onderweg komt hij een hoop obstakels tegen en geraken er een aantal personen bij betrokken die niet allemaal even goede intenties hebben. Het leuke hieraan is dat ook deze personen je vaak op het foute pad zetten zonder dat je het zelf beseft. De verboden romance tussen de twee hoofdrolspelers maar ook het leven van het personeel dat niet altijd binnen de lijntjes kleurt zorgt ervoor dat je je laptop, gsm of tv niet kan uitzetten.

Een serie die je doet bingen van minuut één en die je na een tijd met Spaanse oneliners doet communiceren met je familie en vrienden.

Tekst: Claire Gevers, foto: ©Pinterest