Sportlight corona edition
14/05/2020

Sportlight corona edition – ‘Koen Naert gelooft in Olympisch goud’

Coronavirus-sportwereld 1-0. We kunnen er niet meer omheen. Het coronavirus besliste om ons leven halsoverkop op pauze te zetten. Ook sportevenementen gaan niet meer door. Er is beslist om de Olympische Spelen een jaartje op te schuiven en ook het EK Voetbal gaat niet door dit jaar. Maar hoe voelt dat voor atleten nu hun grote doel wegvalt? En hoe houden ze zichzelf fit? Zijn er alternatieven voor supporters die niet meer kunnen gaan juichen in het stadion? Reporters Ayrton Lambrechts en Zoë Mees onderzochten de gevolgen die corona veroorzaakt in de sportwereld. Ze maakten een radioprogramma ‘Sportlight’ van 4 uitzendingen van telkens een uur. Benieuwd wie ze interviewden wat ze ontdekten in de laatste aflevering? Lees snel verder.

Voor Europees kampioen marathon Koen Naert waren de Olympische Spelen het grote doel in 2020. Na zijn 22ste plaats in Rio vier jaar geleden was het de bedoeling hogerop te geraken. Luister hier hoe hij het wegvallen van de Spelen aanpakt.

Atleten kunnen zo’n domper op verschillende manieren verwerken. Ze kunnen dat zelf of schakelen de hulp in van een sportpsycholoog of mental coach. Luister hier hoe sportpsycholoog Jeroen Keymolen te werk gaat.

 

Vrouwensport krijgt het hard te verduren

Voor de Coronacrisis had de vrouwensport het al niet heel gemakkelijk. Vrouwelijke sporters krijgen minder loon dan mannen, er zijn minder sponsors en dat zorgt voor minder aandacht en financiële moeilijkheden. Jessy Druyts, een wielrenster die 5 jaar prof reed, geeft leer uitleg bij de situatie.

Niet alleen het vrouwenwielrennen kent gevolgen, ook het voetbal zit in een knoop. Het seizoen is door Corona opeens stilgelegd en de vrouwenploeg van RSC Anderlecht werd met het meest aantal punten de kampioen. Volgens speelster Ulrike De Frère liep de viering iets anders.

Online alternatieven

Supporters mogen hun favoriet team niet meer gaan aanmoedigen in het stadion. Ze hebben nu jammer genoeg niets om naar uit te kijken voor het weekend. Gelukkig is er technologie en sociale media, een perfecte match. Play Sports (van Telenet) probeert fans toch bezig te houden onder andere door retro matchen uit te zenden en met Play Sports Kot, dat zijn Skypegesprekken met sporters die opgenomen en uitgezonden worden.

 

De gesprekken van Play Sports Kot gebeuren telkens met een presentator en twee sporters. Één van die presentatoren is Dennis Xhaët en hij is ook basketbalcommentator bij Play Sports. Hij geeft meer informatie over Esports.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dennis Xhaët (@dnx09) op

Voor de veiligheid van iedereen is het de enige juiste oplossing om de sportwereld eventjes stil te leggen. Als we allemaal ons best doen en de maatregelen volgen, zullen we hopelijk snel weer van de sport kunnen genieten.

 

Tekst en audio: Zoë Mees en Ayrton Lambrechts, foto: Shutterstock