29/05/2020

Vijf topfilms op Netflix voor sportliefhebbers

De lockdown is nu al meer dan twee maanden bezig. De meeste jongeren hebben al een bepaalde ritme gevonden en in dat ritme komt Netflix meestal ook aan bod. De streamingsdienst is tijdens de quarantaine alleen maar populairder geworden. Dompel je onder in de wereld van basket- en voetbal, en gezond voedsel voor topsporters.

Coach Carter
De eerste drama sportfilm in deze lijst. Coach Carter vertelt het waargebeurd verhaal van Ken Carter. De Richmond Oilers zijn een basketbalploeg in een middelbare school. De ploeg draait niet en de teamgeest is dramatisch. De spelers kunnen het niet met elkaar vinden en er heerst spanning in de groep.

De eerste ontmoeting tussen het team en coach Carter verloopt niet zo vlot. Hij wordt door de toenmalige coach voorgesteld aan de groep. Eenmaal Carter aan het woord komt luistert niemand naar hem en lachen de jongens met hem. Zo begint het avontuur van Carter bij Richmond Oil. Bij Carter is discipline enorm belangrijk en dat is duidelijk te merken doorheen de film. De jongens moeten eerst goed presteren op school alvorens ze mogen denken aan basketbal. In het begin werkt dat niet echt, maar na een tijd beseffen de spelers hoe belangrijk school is want niet iedereen kan prof worden.

Concrete football
Heel wat profvoetballers maakten hun eerste stappen op pleintjes. Zowel profs als recreatieve voetballers vertellen in deze documentaire waarom pleintjes zo populair zijn in Frankrijk. De passie en de strijdlust is enorm hoog. Het is een cultuur op zich.

Riyad Mahrez, speler van Manchester City, is opgegroeid in Frankrijk. Hij vertelt hoe pleintjes een invloed hadden op hem. Het maakte zijn techniek beter en hij werd er ook sterker van want de pleintjes zijn enorm hard. Iedereen wilt winnen en dat maakt het competitief. Nog heel wat andere profvoetballers komen aan bod. Ousmane Dembélé, speler van Barcelona, verschijnt ook in de documentaire, net als Serge Aurier die bij Tottenham aan de slag is. Uiteindelijk komen ook nog les banlieues ter spraken. Buurten waar veel armoede is, waar veel problemen ontstaan en waar veel immigranten zijn. In deze buurten zijn pleintjes nog populairder. De intensiteit en passie is hier nog hoger dan normaal.

The Blind Side
Een enorm bekende film is de volgende in de lijst. Een sportdrama dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Michael, een zeventienjarige jonge, heeft heel wat problemen in zijn leven. Zijn moeder is drugsverslaafd en ze leven in armoede. Hierdoor moet hij bij een gastgezin leven, maar telkens loopt hij weg van het gastgezin dat hem toegewezen wordt.

Burt Cotton, de coach van het American Footballteam van Wingate Christian School, laat Michael meedoen ondanks zijn slechte resultaten op school. Na een tijdje raakt Michael bevriend met een jongere student, genaamd Sean Jr. Hij komt uit een rijke familie. Zijn vader, Sean is bussinessman en zijn moeder, Leigh Anne is interieurdesigner. Op een koude, regenachtige avond ziet Leigh Anne Michael alleen wandelen op straat. Zij vraagt hem of hij een slaapplaats heeft. Michael liegt en zegt ja, maar Leigh Anne vraagt het nog eens. Michael is nu eerlijk en schudt met zijn hoofd. Leigh Anne nodigt hem uit om bij haar familie te slapen. Michael gaat mee met Leigh Anne en zo begint het avontuur van Michael bij de familie Tuohy.

The Gamechangers
Deze film is een kleine uitzondering in de lijst. Het is veel minder een sportfilm dan de andere. The Gamechangers is een documentaire die laat zien hoe positief plantaardig eten is voor ons lichaam. De documentaire is een verzameling van allerlei onderzoeken gedaan door topdokters. Vlees is ook een belangrijk thema van de documentaire. Het laat zien wat voor een slechte invloed vlees op ons heeft.

James Wilks, voormalig UFC-vechter, is aan het herstellen van een blessure en verdiept zich in plantaardig voedsel. Hij wil weten wat voor invloed vlees op ons lichaam heeft en of een plantaardige dieet goed is. Heel wat sporters komen aan bod in de documentaire. Arnold Schwarzenegger en Lewis Hamilton zijn misschien wel de bekendste. Zij komen ook aan woord. Tegenwoordig volgen veel atleten een plantaardige dieet. Van die topatleten krijgen we niet veel te horen, maar sommige komen wel even in beeld. Je krijgt een beter zicht op hoe slecht vlees is voor het menselijk lichaam en hoe groenten en fruit enorm belangrijk zijn voor ons.

One in a billion
India is het land met meer dan één miljard inwoners en werd tot 2015 niet vertegenwordigd in de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld. One in a billion volgt het verhaal van Satnam Singh Bhamara. De man van 2m18 was in een kleine dorp in Punjab geboren. Op zijn 9de was Satnam al 1m75. Zijn vader speelde zelf basketbal en door zijn lengte kon Satnam niet anders dan voor basketbal kiezen.

In India speelde Satnam sinds zijn 10de voor een academie in de buurt. Met zijn lengte kon je hem niet missen op het veld. In 2010, toen Satnam vijftien was, kwam er een deal tussen IMG, een Amerikaans managementgroep en Reliance Industries, de grootste onderneming in India. Later in het jaar kreeg Satnam een beurs via de samenwerking van IMG en Reliance Industries. Hij verhuisde naar Amerika en speelde voor de IMG Academy. In zijn laatste jaar bij IMG speelde Satnam redelijk goed, maar doordat zijn Engels niet heel goed was kon hij niet naar een college. Zo eindigt het verhaal van Satnam bij IMG, maar dan begint zijn avontuur richting de NBA.

Tekst en foto: © Strahinja Ristovic