11/06/2020

Brieven schrijven, pakketjes bestellen of zelf kaartjes maken tijdens coronacrisis: ‘Je krijgt eigenlijk een cadeautje thuis’

Brieven schrijven en pakketjes bestellen is populair nu. Postbode Erwin Van den Broeck (51) uit Meise ziet de effecten van de coronacrisis op de werkvloer en tijdens zijn ronde. Ook Mayte Martin Diaz (18) voelt de impact van de coronacrisis. Mayte studeert Taal- en Letterkunde, maar heeft daarnaast ook een bedrijfje op Instagram, Papier Dus. Hier verkoopt ze handgemaakte kaartjes van gerecycleerd papier.

 

De postkantoren hebben het op dit moment heel druk. Mensen willen kaartjes naar hun geliefden sturen of ze willen dingen bestellen via het internet. ‘Er worden iets meer kaartjes geschreven dan daarvoor, maar het zijn vooral veel pakketjes die worden verstuurd’, legt Erwin uit. Hij kan zelfs zijn werk niet meer alleen doen, omdat het zo druk is. ‘De drukste periode is altijd Nieuwjaar en september, maar nu is dat nog drukker dan de drukste periode. Op dit moment helpt er mij iemand, anders zou ik mijn werk niet af krijgen.’

©Erwin Van den Broeck

Soorten pakketten

Je kan het zo gek niet bedenken wat mensen allemaal kopen via het internet. Voor postbodes is dit niet altijd even handig, hier weet Erwin alles over. ‘Er zijn mensen die tuinmeubels bestellen en dan vraag ik mij vaak af hoe ik zo’n grote stukken in mijn auto moet krijgen (lacht). Ook meubelstukken zoals kasten, zelfs een hometrainer.’ Er zijn niet alleen grote pakketten, maar ook kleine, dikke, smalle, … ‘Ik heb al eens een heel klein pakje moeten leveren. In dat pakje zaten twee knoopjes. Het is echt zot wat mensen allemaal bestellen de dag van vandaag.’

©Erwin Van den Broeck

Waarom populairder

‘Ik denk dat kaartjes schrijven en pakketjes bestellen nu veel populairder is, omdat het supergemakkelijk is. Ook is het plezant om een pakje te ontvangen, want je krijgt eigenlijk een cadeautje thuis.’ Erwin schat de toekomst van het brieven schrijven rooskleurig in. ‘Met de lockdown hebben mensen dat allemaal leren kennen. Als iedereen gaat werken gaat dit natuurlijk dalen, maar ik denk dat deze nieuwe trend wel zal blijven.’

Aanpassingen

In de postkantoren zijn er natuurlijk ook maatregelen genomen. ‘We moeten sowieso afstand houden, zoals iedereen dat moet doen. Ook zijn er handschoenen beschikbaar die we kunnen gebruiken.’ Je eigen verantwoordelijkheid nemen en je gezond verstand gebruiken is zeker nodig in deze tijden. Wat Erwin doet om zichzelf en anderen te beschermen: ‘Ik zorg ervoor dat ik handschoenen draag en een masker opzet. Dat is het minimum voor mij.’ Wat met de pakketjes afleveren? ‘Ik leg het pakketje gewoon aan de deur, ik bel en ga dan twee meter achteruit.’

©Liana Craen

Erwin ziet deze periode niet als negatief, maar hij zou wel veel liever hebben dat het weer wordt zoals vroeger. Het sociaal contact is voor hem heel belangrijk en dat is wat hij nu mist. ‘Ik vind het heel leuk om pakjes af te leveren, omdat je dan de mensen ziet. Nu is dat maar voor even, want vroeger gaf je dat af en kon je nog een babbeltje doen. Dat is nu een beetje beperkt, maar je ziet wel veel meer mensen dan vroeger.’

 

Papier Dus

Tijdens de lockdown moeten we onze vrienden en familie voor een lange tijd missen. Om elkaar een hart onder de riem te steken stuurden veel mensen kaartjes naar hun dierbaren. ‘Een brief of kaartje is iets tastbaars dat je kan bijhouden en koesteren. Het voelt een beetje als een cadeautje krijgen’, zegt Mayte Martin Diaz, eigenaar van Papier Dus. Ze begon de Instagrampagina, Papier Dus, toevallig gelijktijdig met het begin van de coronacrisis. Aangezien ze al haar teksten zelf schrijft, kon Mayte zich aanpassen aan de situatie. ‘Ik heb een paar ontwerpen met een tekstje die gerelateerd zijn aan de situatie, die verkopen echt heel goed. Ik heb bijvoorbeeld één waarop staat: sending you a socially distanced hug. Dat is het meest verkochte ontwerp.’

©Mayte Martin Diaz
©Mayte Martin Diaz

Gerecycleerd papier

Papier verspillen is niets voor Mayte, daarom maakt ze al haar kaartjes van gerecycleerd papier. ‘Ik denk dat mijn kaartjes ook een statement kunnen zijn en dat het daarom is dat mensen ze graag kopen, omdat ze gerecycleerd zijn. In de bio van mijn Instagrampagina staat daarom één van mijn favoriete quotes, there is no waste if you put it back into the cycle.’

©Mayte Martin Diaz

‘Ik heb in de hoek van mijn kamer een klein containerparkje gemaakt met oude cursusblokken en papier in verschillende kleuren. Ik scheur al het papier in kleine stukjes, gooi ze in een grote emmer en doe er water bij. Dit zijn dan ook de enige ingrediënten. Papier en Water. Sommigen doen er lijm of bleekwater bij om witter papier te krijgen, maar ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden. De volgende stap waar ik aan werk is om dit te kunnen doen met regenwater.’

Gedichten

Het speciale aan een kaartje is een kort tekstje of gedichtje. Mayte studeert Taal- en Letterkunde en kan dus met een pen overweg. Daarom schrijft ze al haar gedichtjes zelf, maar klanten kunnen ook een eigen boodschap doorsturen om op het kaartje te zetten. ‘Alle gedichtjes die ik op mijn kaartjes zet, zijn zelf geschreven. Ik wil geen geld verdienen met iemand anders zijn gedichten, maar mensen hebben de mogelijkheid om zelf een idee door te geven die ze graag op hun kaartje willen. Dat vind ik nog het allertofste. Dat zijn dan vaak inside jokes met vrienden of iets voor heel specifieke gelegenheden. De volgende bestelling die ik ga maken is bijvoorbeeld voor iemand die net gedumpt is.’

©Mayte Martin Diaz

Tekst: Liana Craen & Faber Verbist

Foto’s: ©Liana Craen ©Erwin Van den Broeck ©Mayte Martin Diaz