04/06/2020

Dressuuramazone Jorinde Verwimp: ‘Als er terug wedstrijden zijn, raak ik hopelijk snel opnieuw in die flow’

Jorinde Verwimp (25) is een internationale dressuuramazone. Ze verdedigde ons land nog op de Olympische Spelen in Rio in 2016 met haar paard Tiamo. Door de corona-epidemie zijn alle wedstrijden afgeschaft, waardoor het er momenteel iets minder fanatiek aan toe gaat. Maar een epidemie betekent niet dat de paardenwereld stil staat, integendeel. 

Corona heeft een grote impact op de sportwereld in het algemeen. Dat is voor de paardensport niet anders. Maar natuurlijk moeten de paarden in hun routine blijven. Jorinde Verwimp rijdt dressuur op zowel nationaal als internationaal niveau. Daarnaast traint ze nog paarden, geeft ze lessen en heeft ze een eigen dressuurstal. Maar het gaat er nu toch iets anders aan toe dan normaal.

Dat er geen wedstrijden meer kunnen plaatsvinden, heeft een grote impact op de paardensport volgens Jorinde. Paarden zijn gewoontedieren. Ze hebben nood aan regelmaat en routine. Aangezien de paarden nu wat minder fanatiek getraind worden, heeft dat toch een effect op de conditie van de paarden en de ruiters. Het niveau zal niet meer hetzelfde zijn als de wedstrijden terug van start kunnen gaan.

Het paard Tiamo, waarmee Verwimp ons land verdedigde op de Spelen in Rio in 2016, is intussen met pensioen. Cape Town, de opvolger van Tiamo, is een ruin die in 2007 geboren werd. Daarmee presteert Jorinde nu op Grand Prix-niveau. Dat is het hoogst haalbare niveau binnen de dressuursport. Maar voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar is de combinatie nog iets te onervaren.

Jorinde hoopt dat de wedstrijden snel opnieuw van start kunnen gaan. Van zodra het toegelaten is wil ze ook terug op internationaal niveau rijden.

Tekst en reportage: Mila Noor De Baere Foto: © Helena Massa