12/06/2020

En we gaan op vakantie naar…

Corona zet de wereld op z’n kop en dat merken we op alle vlakken. Ook op het vlak van toerisme. Hoewel we deze zomer graag zouden luieren op een spierwit strand op de Caraïben, zal dat dit jaar waarschijnlijk niet aan de orde zijn. Maar welke gevolgen zal dit dan hebben voor de toeristische sector? En wat zijn onze alternatieven?

‘Toerisme is er altijd geweest en zal altijd blijven bestaan, maar ik vrees ervoor dat we deze zomer niet zoals gewoonlijk op vakantie kunnen gaan’, vertelt Kaat De Ridder, onderzoekster toerisme bij Thomas More. ‘Je zit met enorm veel factoren die je momenteel tegenwerken. Ten eerste weten we niet wanneer de grenzen terug open gaan. Misschien mogen wij wel reizen, maar mogen we in een ander land niet binnen. We zitten ook met de factor van angst. Mensen zijn niet zeker. Er is nog geen vaccin, dus niemand kan je garanderen dat je corona niet oploopt.’

Bloedbad in de toeristische sector

Wat wel zeker is, is dat deze periode grote gevolgen zal hebben voor de toeristische sector. Zowel op korte als op lange termijn. ‘Op korte termijn hakt het er enorm in. Het is een sectoraal bloedbad en dat kan ook niet anders. Vliegtuigmaatschappijen moeten hun vliegtuigen aan de grond houden, horeca kan niet functioneren zoals het moet en reisagenten hebben geen of amper werk. Er zijn enorm veel mensen die afhankelijk zijn van toerisme en dat kan volgens mij echt een bloedbad worden. Die mensen schreeuwen ook om het toerisme terug op gang te laten komen. Mensen gaan volgens mij ook nog schrik hebben in de eerste periode om te reizen of gaan althans veel bewuster zijn’, zegt De Ridder

Op lange termijn, denkt De Ridder dat we vooral rekening moeten houden met een effect dat mensen bewuster gaan zijn. ‘We zien dat de sector enorm fragiel is in zo’n crisissen. En dan gaat het niet alleen over corona, maar ook over geopolitieke spanningen. Als we naar de verwachtingen omtrent klimaat gaan kijken, gaan er ook meer en meer extreme weersomstandigheden zijn. Dat is een systeem dat gebouwd is op fragiele fundamenten, dus op lange termijn denk ik dat we vooral in de sector gaan moeten kijken hoe we ons weerbaar moeten maken en hoe we dat moeten doen’, vertelt De Ridder

Op vakantie naar… België

‘Het eerste wat terug aanzwengelt, is binnenlands toerisme. Daar zullen buurlanden of andere vakantielanden zich misschien ook op gaan focussen’, zegt De Ridder. Volgens een onderzoek van Thomas More, geeft één op de vijf Vlamingen ook aan om deze zomer eerder binnen België te blijven. 44% doet dat om het risico op besmetting te verkleinen in het buitenland en 28% doet dat om de lokale economie te steunen.

‘Eén op de vijf Vlamingen geeft aan om deze zomer binnen België te blijven’

Maar hoe populair is België nu als vakantiebestemming? De Belgen zelf wagen zich wel eens aan een tripje in eigen land. Uit een onderzoek van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat in 2018 België zelf de belangrijkste bestemming was voor korte reizen van één tot en met drie nachten. De top drie wordt aangevuld met onze buurlanden Frankrijk en Nederland. Ook Kaat De Ridder bevestigt die bevindingen.  ‘Bezoeken aan België of onze buurlanden kunnen er zeker af, maar dat gaat dan eerder over korte trips met een overnachting of twee. Als ik dan aan bestemmingen als de Côte d’Azur, Spanje of Griekenland denk, is België iets minder populair.’

België krijgt natuurlijk ook bezoekers van andere landen. Deze toeristen komen vooral uit onze buurlanden, maar De Ridder ziet ook een grote afzetmarkt binnen de Aziatische landen. ‘Dat zijn dan bijvoorbeeld de Chinezen die een tour door Europa doen en die iedere dag een ander land aandoen’, vertelt ze. Nu kan je jezelf de vraag stellen: Waarom komen toeristen naar België? Voor ons is België gewoon België, maar De Ridder had meteen haar antwoord klaar: ‘We hebben het vooral van onze cultuur, ons erfgoed, de kunststeden, de Vlaamse meesters als het dan over Vlaanderen gaat. Dat is zo de rode draad door België heen. Natuurlijk hebben we ook enorm veel natuur en daar komen ook veel mensen op af.’

De Ridder zelf is vooral fan van Brussel. ‘Ik heb gestudeerd, gewoond en gewerkt in Brussel, dus voor mij is Brussel een onontdekte parel. Dan spreek ik niet over De Vijfhoek en Manneke Pis, maar over de architectuur. Brussel is in België de geboorteplaats van de art nouveau, prachtige architectuur. Die is helemaal niet ontdekt of heel weinig mensen weten dat dat er is. We hebben prachtige natuur en daarvoor moet je helemaal niet ver gaan. Gewoon op je fiets springen en rivieren volgen en dan kom je op prachtige plaatsen. We hebben een enorm rijk erfgoed, zowel materieel roerend als immaterieel dat helemaal onontdekt is. Er zijn geen paden uit te stippelen, maar ik zou gewoon zeggen: Ga zelf op ontdekking in je buurt, laat jouw zintuigen openstaan en dan heb je een heel mooie beleving.’

https://www.instagram.com/p/B4VB6GpF80y/?fbclid=IwAR2Fh_uTuutkQ4RAVWzwShjkxu0ftKOgFiASP8_RUPRAnCb5uVo_LmQmZa8

Tekst: Anke De Vries
Grote foto bovenaan: veerasantinithi, Pixabay