07/06/2020

Het Koor Voor Mensen Die Niet Noodzakelijk Kunnen Zingen blijft zingen ondanks de lockdown

MECHELEN – De naam vat het perfect samen: Een koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen, maar wel van zingen houden. Een omgeving waar je aangemoedigd wordt om zonder schroom zo luid en vals mogelijk mee te zingen met je favoriete liedjes. Koorleidster Annick Bocklandt is zelf verrast door het enorme succes van haar koor.

Annick kreeg het idee van haar vriendin Annelore uit Gent. Zij won recent de Vlaamse cultuurprijs voor beste cultureel ondernemerschap met haar koor Allez Chantez.

Meezingen is de boodschap en correct zingen is het laatste waar je aan moet denken. ‘Dat kan ik ook,’ dacht Annick en zo startte ze haar eigen koor in Mechelen.

Koorleidster Annick Bocklandt (rechts) en gitarist Yves Kennes (links)

Aanvankelijk begon het koor met Annick, een kleine groep van haar vrienden en haar eigen coverband in een klein café in Bonheiden. Nu vier jaar later moet er elke maand een grote zaal in het cultureel centrum van Mechelen aan de Minderbroedersgang gehuurd worden om iedereen te accommoderen. Dat is vlakbij café de Kuub voor de kenners.

Meer dan honderd mensen
‘Het is wat uit de hand gelopen’, zegt Annick. ‘Er komen elke maand wel meer dan honderd mensen op af. Maar iedereen amuseert zich kostelijk dus zo lang dat het geval is, kan dat allemaal geen kwaad. Het is zo leuk om de reactie van het publiek te zien. Hoe extreem gelukkig mensen worden als ze zich helemaal kunnen smijten en luidkeels meezingen met liedjes die we allemaal kennen.’

‘Het publiek? Dat zijn allemaal oude mensen’

Het publiek zijn allemaal ‘oude mensen’ zoals Annick het plagend zegt. ‘We spelen vooral muziek uit onze jonge jaren en ik ben er nu 55, dus dat betekent dat ons publiek ook vooral voor dat soort muziek komt.’

Elke eerste zondag van de maand komen er meer dan honderd mensen meezingen in het CC Mechelen.

Het koor speelt allerlei genres van muziek, maar de voorkeur gaat toch naar de klassiekers. De volledige setlist staat hieronder.

Setlist van Het Koor Voor Mensen Die Niet Noodzakelijk Kunnen Zingen editie 1 Maart 2020:

Laat ons een bloem – Louis Neefs

Helene – Julien Clerc

Fever – Peggy Lee

Rocky – Don Mercedes

Poupee De Cire – France Gall

Du – Peter Maffay

Dancing Queen – ABBA

De Vogel – Tim Visterin

Les Filles du Bord du Mer – Arno

Because The Night – Patti Smith

That’s Amore – Dean Martin

Het koor gaat virtueel door
Op 1 maart was er de laatste editie van dit seizoen. Een tijd toen samenkomen nog zonder zorgen was en coronalockdown enkel iets was om grapjes over te maken. Contact tussen de koorleden wordt onderhouden via de wonderen van Facebook. De Facebookgroep van het koor telt ongeveer 750 leden en sommigen van die leden zagen tijdens de lockdown een grote kans om gewoon vanuit je kot samen te zingen.

Zo gezegd, zo gedaan. Het koor werd omgedoopt tot ‘Het Virtuele Koor Voor Mensen Die Niet Noodzakelijk Kunnen Zingen’ en onder de semi-professionele begeleiding van Annick en één van haar gitaristen, Yves Kennes werd een begeleiding op de Facebookgroep gegooid. De koorleden gingen hiermee direct aan de slag. Er volgden vele uploads van de koorleden waarin ze meezongen met de begeleiding. De video’s werden daarna met de magie van videobewerking samengevoegd. Het resultaat is een zangpartij die enkel in een lockdown kan gecreeërd worden. Het resultaat is hier te bekijken:

ARVE Error: Invalid URL https://www.facebook.com/yves.kennes.5/videos/136591497986316/ in url

Annick is geen professionele zangeres. Ze combineert haar favoriete hobby van zingen met haar job als boekhandelaar. Haar coverband die ze al lange tijd heeft, zorgt mee voor de begeleiding tijdens de live optredens van het koor.

Vanaf september 2020, de coronagoden willende, begint het koor opnieuw met live bijeenkomsten. Wil je graag meezingen? Dat kan door lid te worden van de Facebookgroep. Het koor zet telkens op de eerste zondag van de maand z’n beste beentje voor.

Tekst: Jeffrey Meskens, foto: © Jeffrey Meskens