14/06/2020,

Lockdownlessen in de muziekschool

Tijdens de lockdown werden alle activiteiten even stop gezet. Ook leerkrachten moesten stoppen met les te geven. De muziekschool was geen uitzondering. Onze reporter Robbe gaf online muzieklessen en is nu opnieuw begonnen met échte gitaarlessen te geven.

Lesgeven van de toekomst?

Online muziekles geven is helemaal anders dan wanneer ik echt voor mijn leerlingen zit. Tijdens een online les is het moeilijker om te kijken of de leerling alles heeft begrepen. Vaak als je iets voor speelt merk je snel of ze het begrepen hebben of niet. Met online muzieklessen is dat niet zo makkelijk. Ook het kleinere detailwerk is nu zeer moeilijk om te corrigeren. Als de internetverbinding maar een beetje hapert, is het moeilijk om te horen of wat ik voordeed ook juist is aangekomen. Zeker ritmes zijn hier super moeilijk. Het kan soms lijken alsof we niet hetzelfde spelen terwijl dat wel zo is. Het moeilijke tijdens een les is ook dan je meestal niet kan spreken en spelen tegelijk want de microfoon kan meestal maar eentje tegelijk aan. Dit maakt het soms echt heel moeilijk om iets uit te leggen. 

Terug naar het oude

Vanaf 23 mei ben ik opnieuw begonnen met echte lessen te geven. Natuurlijk is het belangrijk om al de regels te volgen. Zo hebben staan er verschillende strepen op de grond om de afstand tussen de leerling en de leerkracht te verzekeren. Soms is het moeilijk om je aan de afstand te houden omdat je al snel eens wat dichterbij wilt schuiven zodat je leerlingen goed kunnen zien wat je doet. 

Ook is het verplicht om na elke leerling alles wat ze hebben aangeraakt te ontsmetten. Dit is normaal gezien enkel de stoel waar ze op zitten tijdens de les en de staander waar ze hun papieren op leggen. Al de rest zoals de versterker en het stembakje mogen enkel de leerkrachten aanraken. Dit is natuurlijk allemaal gedaan zodat de leerling en de leerkracht zo weinig mogelijk indirect contact hebben.

Al de maatregelen weerhouden me er niet van om les te geven. Echte lessen geven gaat voor mij nog altijd boven online lessen geven. Alles wat we nu extra moeten doen, neem ik er graag bij als ik dan weer les kan geven.

https://www.instagram.com/p/CBTy_Yuln1Z/

 

Tekst en beeld: Robbe Van der Vloet