15/06/2020

Planten op kot

Ons land staat in volle bloei. De kleur groen duikt overal op, zelfs binnen. Ook studenten vinden hun weg naar tuincentra en plantenwinkels om hun kot op te fleuren. Zussen Fien en Kato maken hun planten gelukkig door ze namen te geven. Miette fabriceert zelf plantenmeststof. En Steffi legt uit hoe je uit een avocadopit een plant kan laten groeien.

Fien Deneys (21): ‘Planten zijn gelukkig als ze een naam hebben’

De 21-jarige Fien Deneys ziet zichzelf als een natuurmens. Ze zit graag buiten. Daarom probeert ze de natuur naar binnen te brengen. Bovendien is haar lievelingskleur groen. Haar plantenverslaving groeide doorheen de jaren. Samen met haar zus Kato heeft ze een gigantische plantencollectie.

Gelukkige plant Chips

Fien geeft haar planten wekelijks water. ‘Dan praat ik tegen hen’, zegt ze. De hoeveelheid die elke plant nodig heeft, stelt ze vast door naar de vochtigheid van de potgrond te kijken. ‘Als mijn planten doodgaan is dat omdat ik ze te veel water geef. In de zomer geef ik ze meer water omdat water dan sneller verdampt door de warmte.’

Baby, Marcel, Chips, Wilma en Lola zijn een aantal van Fiens gelukkige planten. Elke plant kreeg een naam. ‘Ik heb gemerkt dat planten gelukkig zijn als ze een naam hebben. Het werkt echt.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hi, this is George, he has grown a lot 🌱

Een bericht gedeeld door Fien Deneys (@finini2.0) op

Klimop als kerstboom

De juiste lichtinval is voor een plant van cruciaal belang. Dat ondervond Fien toen ze haar klimop als kerstboom gebruikte. ‘Voor Kerstmis had ik mijn klimop versierd. Drie weken later was hij dood.’ Fien bleef niet met de pakken zitten en besloot om dezelfde plant te kopen. Jammer genoeg stierf hij ook. ‘Volgens mij lag het aan het licht. Voor mijn raam staat een grote boom waardoor de lichtinval miniem is’, legt ze uit.

Sociale media aan de basis van een plantenhype

Facebookgroepen en evenementen om planten te ruilen duiken overal op. ‘Ik ga niet mee met hypes, maar ik zie dat studenten met planten bezig zijn’, zegt Fien.

Ze merkt dat Pinterest en YouTube de hype mee in gang hebben gezet. Op YouTube verschijnen steeds meer filmpjes rond interieurdesign. ‘Voor mij wordt een ruimte warmer, openlijker en aangenamer door planten.’ 

Daarnaast mogen we de lente niet vergeten. Het is het ideale moment om planten te stekken en te potten. ‘Ik denk dat de periode van het jaar een grote invloed heeft’, zegt Fien.

Hoe stek je een plant?

Afhankelijk van de soort plant die je hebt, gebruik je een andere techniek om de plant op een vegetatieve wijze te vermeerderen, stekken genoemd. 

‘Bij een pannenkoekenplant komen er aan de zijkant kleine plantjes bij. Bij anderen moet je een stuk plant op een bepaalde plaats afknippen. Dat stukje steek je in water of rechtstreeks in grond’, legt Fien uit. ‘Ik plaats ze in water omdat je de kleine worteltjes dan goed ziet groeien. Er bestaan ook planten waarbij je een blad in twee moet knippen. Die leg je dan in water.’

Kato Deneys (23): ‘Planten komen een beetje van overal en nergens’

Vier jaar geleden kocht Kato drie planten om haar te vergezellen op haar eerste kot. Ondertussen woont ze met haar vriend in Leuven en natuurlijk nam ze haar groeiende plantencollectie mee. Op dit moment volgt ze twee opleidingen: interieurarchitectuur aan de KU Leuven in Brussel en lager onderwijs aan de UCLL in Heverlee.

Kato haalt haar planten uit de Dille & Kamille, de Oh’Green, de Brico en de Aveve. ‘Sommige plantensoorten lijken op het eerste zicht niet mooi, maar net die ene plant die je ziet in de winkel is dan wel tof’, zegt Kato. Ze deelt haar passie voor planten met haar zus Fien. ‘Zij had planten en ik ook, en dan stonden die thuis allemaal samen op zolder.’

Loeren door het raam

Iedereen kijkt al eens binnen bij iemand, het is een alom bekende guilty pleasure. Sommige mensen vinden dat niet leuk, maar Kato heeft hier geen probleem mee. ‘We hebben één groot raam aan de kant van de straat, en het enige wat je ziet als je binnen kijkt zijn planten. Veel mensen kijken naar binnen, dat is tof.’

Mensen zien een kamer vol planten als ze bij Kato naar binnen gluren ©Kato Deneys

‘Planten kosten geld’

Zoals elke student, moet ook Kato letten op haar centen. ‘Nieuwe planten kopen is tof, maar dat kost geld.’ Ze ging op onderzoek en kwam te weten dat je door het afnemen van stekjes nieuwe planten kan maken. ‘Zo is die interesse gekomen. Kan je dat met alle planten? En hoe doe je dat dan bij die soort en die soort?’

The real Klim Shady

Ook Kato geeft haar planten namen. ‘Ik heb een grote plant met veel slierten die naar beneden hangen. Die heet Meneer Octopus omdat het lijkt op tentakels. Dan heb ik een plant die we Hagrid hebben genoemd omdat hij precies een grote haardos heeft. Er klimt ook een plant aan ons raam en die heet Klim Shady in de plaats van Slim Shady.’

‘Er klimt een plant aan ons raam en die heet Klim Shady’

Klimaatopwarming vs. plantenwinkel

Kato linkt de plantenhype bij jongeren aan de opmars van de partij Groen en de bewustwording van de klimaatopwarming. ‘Er komt veel meer reclame voor planten. Ik denk dat dat komt omdat mensen ecologischer en groener willen leven. Planten worden daar automatisch bij gegooid. Als je veel groen in huis hebt komt het over alsof je denkt aan het milieu.’ 

Niet zomaar een meubel

‘Ik heb een grotere band met mijn planten dan met de andere meubels in mijn huis’

‘Als je onze planten zou weghalen, dan zou het niet hetzelfde zijn. Het is een voorwerp dat niet mag ontbreken in je huis’, zegt Kato. ‘Een plant is iets persoonlijks want die groeit, het heeft een extra waarde. Ik heb een grotere band met mijn planten dan met de andere meubels in mijn huis.’

Miette (19): ‘Sinds de tuincentra terug open zijn heb ik bergen verzet om nieuwe potgrond te vinden’

Miette komt uit West-Vlaanderen, maar beschouwt Leuven als haar vaste woonplaats. Daar zit ze op kot voor haar studie fotografie aan Sint-Lucas in Brussel. In enkele weken tijd veranderde haar kot in een mini-jungle. 

Ze kocht haar eerste plantje in de Dille & Kamille. Met een goedkoop plantje dat weinig verzorging nodig had, trok ze terug naar haar kot. Al snel ondervond Miette dat haar plant een pak meer aandacht nodig had dan op het bijbehorende kaartje stond. 

Toen ze de quarantaineperiode thuis doorbracht, besefte ze dat haar planten op kot aan het sterven waren. ‘Ik ben vroeger dan gepland naar mijn kot vertrokken om mijn planten water te geven’, zegt Miette. Ze overleefden het watertekort door de hulp van YouTube. ‘Ik zocht op hoe ik planten terug tot leven kon brengen.’ 

Door dat opzoekwerk kwam Miette planten tegen die ze graag aan haar collectie wou toevoegen. De postbode vond vlot de weg naar haar deur met een lading nieuwe planten. Haar plantencollectie telt momenteel meer dan 35 planten.

Leren over planten

‘Ik leer over plantensoorten door YouTube video’s te bekijken. Op Instagram volg ik accounts die specifiek over planten gaan.’

Ook uit eigen ervaring leert Miette elke dag nieuwe dingen over haar planten. ‘Veel video’s vertellen mij dat een pannenkoekenplant in een bepaald soort licht moet staan. Ik merkte dat mijn plant niet groeide dus heb ik hem op mijn vensterbank gezet. Nu staat die in vol zonlicht waar die niet hoort te staan, maar hij groeit wel.’ 

Door online met planten bezig te zijn, stoot Miette regelmatig op Facebookgroepen waarin mensen planten ruilen of elkaar informatie geven over een bepaalde plant. ‘Via deze weg ben ik in verschillende groepen geraakt en kom ik in contact met mensen.’ 

Een shazam voor planten

Miette ontving een Philodendron Burken in een surprisebox. Ze bestelde online een box met verrassingsplanten. Omdat ze deze plant niet kende, zocht ze hulp op sociale media. ‘Er bestaan plantenapps zoals Pl@ntNet die aan de hand van een foto zeggen welke plant het zou kunnen zijn. Het is een soort shazam voor planten.’

‘Uiteindelijk heb ik die foto in een Facebookgroep gezwierd’, legt ze uit. Mensen reageerden verrassend op haar foto en vroegen vanwaar ze die plant haalde. Op YouTube vindt Miette weinig informatie over haar zeldzame plant. ‘Door een genetische afwijking zijn sommige bladeren een beetje wit. Het is echt een experiment.’

Een plantenhype

‘Ik veronderstel dat er een hype is, maar ik ben er zelf in meegegaan. Sinds het begin van de quarantaine heb ik meer aandacht voor planten waardoor ik misschien niet heb gemerkt dat dat ook bij andere mensen het geval is. Als ik online een bestelling plaats, merk ik dat het een maand duurt vooraleer de planten geleverd worden.’ 

‘Sinds de tuincentra terug open zijn heb ik bergen verzet om nieuwe potgrond te vinden’ 

Miette had potgrond nodig en trok naar de winkel. ‘Alle zakken potgrond waren uitverkocht. Sinds de tuincentra terug open zijn heb ik bergen verzet om nieuwe potgrond te vinden. Op die manier merk ik dat meer mensen met planten bezig zijn.’

Organische meststof maken

Door een tekort aan plantenvoeding in tuincentra zocht Miette naar een oplossing. ‘Een paar van mijn planten hingen slap dus zocht ik op YouTube op hoe ik organische meststof moest maken. Ik nam mijn bananen en kookte ze tien minuten. Tijdens het koken komen stoffen vrij zoals proteïnen die de groei van planten bevorderen. Ook het water van gekookte eierschalen zijn ideaal om te gebruiken omdat eierschalen boordevol calcium zitten. Citrusvruchten zijn te zuur voor planten.’

Steffi Mennen (24): ‘Planten zijn de ideale compagnon om het gezellig te maken’

Steffi is afgestudeerd als danseres en walst door het leven als moeder van 60 planten. Ze is oorspronkelijk uit Maastricht en sinds enkele jaren woont ze met haar vrienden in Antwerpen. ‘Het is leuk om wat groen te hebben in een stadsomgeving. Planten zijn de ideale compagnon om het gezellig te maken’, zegt Steffi.

‘Het is leuk om wat groen te hebben in een stadsomgeving’

Je kan het niet laten

Als kind zat Steffi op internaat. Ze was elf jaar toen ze haar eerste plant kreeg van haar familie. ‘Ik weet zelfs nog welke plant, dat was een orchidee voor op mijn kamer. Planten verzorgen lukte toen echt niet, die gingen dood.’

De eerste planten die Steffi kocht, kwamen uit de Ikea. ‘Dan wandel je door die winkel om meubels te kopen en kom je vanzelf op het einde tussen alle planten. Ik kan het niet laten om er een paar mee te nemen.’

Vol zorg en kommer

Zaterdag is plantendag ten huize Steffi. ‘Op zaterdag moet ik mijn planten water geven, dat mag geen andere dag zijn. Ik ben daar heel neurotisch in. Ik weet precies welke dag ik welke planten water moet geven.’ In de lente geeft ze haar planten extra voeding zodat ze beter groeien. Ze draait ze ook zodat ze weg staan van de zon. ‘Zo kunnen ze terug naar de zon groeien’, legt Steffi uit. ‘Ik ben een beetje geobsedeerd met de verzorging. Als er eentje sterft dan vind ik dat oprecht jammer, ze zijn heel belangrijk.

Goedkope planten kweek je zelf

Ook Steffi koopt haar planten op budget. Haar favoriete plant is dan ook haar goedkoopste, want ze kweekte hem zelf uit een avocadopit. ‘Daarna ben ik ook andere planten beginnen kweken uit zaadjes bijvoorbeeld van paprika’s.’

Steffi laat haar eigen avocadoplanten groeien ©Sarah Moens

Steffi legt uit hoe je zo’n avocadoplant maakt: ‘eerst maak je de pit helemaal schoon. Dan steek je drie tandenstokers in de zijkant van de pit. Nadien leg je de pit in een potje water zodat het drijft op de tandenstokers. Je moet vaak nieuw water geven en wachten tot de wortels eruit komen. Als de wortels lang genoeg zijn kan je hem verpotten in aarde.’

‘Je steekt drie tandenstokers in de zijkant van de pit’ ©Sarah Moens

Vrienden, plant die pit!

Steffi besmet andere mensen met haar liefde voor planten. ‘Als ik bij vrienden ga eten en we eten een mango, dan zeg ik dat ze die pit moeten planten.’ Ook haar mama heeft de kriebels gekregen. ‘Vroeger hadden mijn ouders thuis geen planten staan. Mijn mama begint er nu steeds meer te zetten. Dat komt door steeds meer planten bij mij te zien.

‘De urban jungle in de huiskamers’

‘Het is op dit moment cool om veel planten te hebben, de urban jungle in de huiskamers. Ik denk dat dat komt door de invloed van sociale media. Ik vind het positief dat ze het promoten. Het is leuk om door de straten te wandelen en bij de mensen binnen te kijken en plantjes te zien staan’, zegt Steffi.

Tips voor plantenliefhebbers

Vijf tips voor een goede verzorging

De juiste verzorging is voor een plant van cruciaal belang. Houd deze tips in het achterhoofd als je een plant in huis haalt.

  1. Controleer de potgrond om te kijken hoeveel water de plant nodig heeft.
  2. Niet elke plant heeft evenveel zonlicht nodig. Sommige hebben schaduw of gedeeltelijk schaduw nodig, anderen zijn continu blootgesteld aan zonlicht. Zoek op tot welke plantensoort jouw plant behoort. 
  3. Geef een plant extra voeding bij warm weer. Zo bevorder je de groei en ontwikkeling.
  4. Knip de bladeren als ze te lang zijn en haal gele en bruine bladeren weg.
  5. De groei van een plant hangt sterk af van de hoeveelheid licht die hij opneemt. Planten gebruiken dit licht voor de fotosynthese, het proces waarbij ze koolstofdioxide omzetten in koolhydraten. Draai daarom jouw plant regelmatig zodat hij niet scheef groeit.

Vijf tips voor een laag budget

Planten onderhouden kost geld. Maar er bestaan verschillende manieren om spaarzaam met jouw geld om te gaan. Stap een tweedehandswinkel binnen of wees zelf creatief! 

  1. Ga op zoek naar potten in tweedehandswinkels of op markten
  2. Hergebruik glazen potten en gebruik ze als plantenpot 
  3. Ruil planten of stekjes met vrienden en familie
  4. Maak je eigen plantaardige kunstmest door etensresten te koken
  5. Kweek zelf planten uit de pit van fruit of groenten (bijvoorbeeld een avocado of mango)

 

Tekst: Sarah Moens en Fien Engelen, foto’s Kato: ©Kato Deneys, foto’s Miette: ©Miette, foto’s Steffi: ©Sarah Moens, foto bovenaan: ©Kato Deneys