14/06/2020

12 weken zonder FOMO? ‘Alsof je tijdens de lockdown online moest zijn of je ging iets missen’

Bijna iedereen krijgt er soms wel mee te maken. Fomo, ‘fear of missing out’ ofwel de angst om iets te missen. Dat kan gaan over een hip feestje, een etentje met vrienden of de jongste film van Tarentino. Hoe erg leeft FOMO tijdens een lockdown? Ik vroeg het aan lifecoach Lieve Vander Linden, Ellen Van Haesendonck (22) student Ortopedagogie en Elise Cassiman (19) student Health Care Management.

Voor Corona op de proppen kwam had ik af en toe eens last van FOMO. Als ik een keertje niet mee ging naar een feestje en achteraf de foto’s en filmpjes zag kon ik wel balen dat ik niet mee ben geweest. Later besef ik dan wel dat ik een goede nachtrust in de plaats heb gekregen en ben ik de leuke foto’s en filmpjes snel vergeten’, zegt Ellen Van Haesendonck (22), studente Orthopedagogie aan de Hogeschool Gent.

Ellen Van Haesendock (22) student Ortopedagogie ©Ellen Van Haesendonck

‘Midden in de lockdown waren er gewoonweg geen leuke feestjes die je kon missen en had ik dus ook die angst helemaal niet. Wel vond ik het vreemd als mensen niet meteen bereikbaar waren, omdat ik dat wel was. Ik spendeerde veel meer tijd door op mijn gsm. Dat was iets verslavends, het was net alsof ik in de lockdown online moest zijn of ik ging iets missen. Op die manier kwam die FOMO wel naar boven. Nu alles langzaamaan terug open gaat, ga ik soms toch keuzes moeten maken. Ik heb verschillende vriendengroepen. Ik zit op de chiro, ik heb mijn vriendengroep van school en mijn vrienden van vroeger. Die keuzes gaan ervoor zorgen dat ik dingen ga missen maar langs de andere kant krijg ik er wel iets voor in de plaats. Je gaat daar een mooie planning van moeten maken, wie zie ik wanneer en wat is waardig om te missen’, vertelt Ellen Van Haesendonck.

Ook Elise Cassiman, studente (19) Health Care Management aan de AP Hogeschool Antwerpen, had tijdens de lockdown vrijwel geen last van FOMO.

Elise Cassiman (19) student Health Care Management © Elise Cassiman

‘Tijdens de lockdown had ik eigenlijk geen last van FOMO. Je weet dat iedereen toch binnen zit en er is ook niets wat je kan missen.’ De recente lockdown zorgde ervoor dat Elise er zich bewust van werd dat ze voor deze coronacrisis wel last had van FOMO. ‘Nu pas ben ik er mij van bewust dat ik voor deze lockdown last had van FOMO. Ik denk dat die angst hiervoor eerder onbewust in mij sluimerde. Nu zit ik nog midden in mijn examens maar als die achter de rug zijn denk ik wel dat die FOMO terug gaat opborrelen. Iedereen gaat overal zijn en misschien ga ik dan wel op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn’, zegt Elise Cassiman.

Vanwaar komt die angst?

Lifecoach Lieve Vander Linden geeft workshops en trainingen rond communicatie voor mensen die niet genoeg zelfvertrouwen hebben of zich ergens niet goed bij voelen. Mensen die te maken krijgen met angst, een onrustig gevoel of een mentale dip kunnen ook bij haar terecht. ‘Je ergens niet goed om voelen heeft te maken met jezelf en hoe je over jezelf denkt en daar ga ik mee aan de slag. Ik probeer daar een switch in te brengen en mensen anders te laten kijken naar hoe ze in de wereld staan.’

©Lieve Vander Linden

Lieve Vander Linden legt uit dat FOMO vooral door jezelf ontstaat. ’FOMO ontstaat in je eigen hoofd. Soms krijg je zoveel input dat het niet lukt om die te verwerken en dan denk je al gauw dat je vanalles mist.’

Lieve Vander Linden is sinds 2010 ook vrijwilligster bij Youth At Risk (YAR), een organisatie speciaal voor jongeren tussen 15 en 21 jaar die het door een bepaalde problematiek moeilijk hebben. Deze organisatie helpt ze doormiddel van een persoonlijke coach terug op het juiste spoor. ’Tijdens de quarantaine merkte ik dat FOMO bij jongeren wat afnam omdat ze gewoonweg bijna nergens naartoe konden gaan. Hoe je reageert als het leven terug op gang komt en cafés, restaurants en bioscopen terug opengaan, hangt af van hoe je de lockdown hebt ervaren. Als je in die periode voor jezelf hebt uitgemaakt wat echt belangrijk is bijvoorbeeld.’

FOMO is een vreemd beestje. Cafés, restaurants, dierentuinen en bioscopen gaan langzaamaan terug open. Zal FOMO terugslaan?

Zelf schreef Lieve Vander Linden ook een kort stukje op haar site over FOMO in tijden van corona en haar eigen ervaringen hiermee.

En ook Bobby Mook, een spreker van Tedx Talks, deed een interessante presentatie over FOMO.

Tekst: Dimke Baessens, foto bovenaan ©Dimke Baessens, andere foto’s: ©Ellen Van Haesendonck, Elise Cassiman, Lieve Vander Linden