11/06/2020,

Studenten in het buitenland tijdens de coronacrisis

Elk jaar trekken ongeveer 5000 studenten voor enkele maanden of zelfs een half jaar naar het buitenland. Dat was dit academiejaar niet anders. Jammer genoeg moesten heel wat studenten door de coronacrisis hun verblijf in het buitenland onderbreken.

Bijvoorbeeld Esmée Beurze, een studente journalistiek. Zij trok begin dit jaar naar Engeland maar haar avontuur duurde niet al te lang. ‘Op 15 maart, een dag nadat de lockdown in België was begonnen, kreeg ik een mail van Thomas More met de vraag of ik terug wilde keren,’ vertelt ze. ‘Ze wilden me ook helpen met het boeken van een ticket.’ Esmée was er vrij snel van overtuigd om terug te keren. ‘Ik heb er even over nagedacht om te blijven, maar heb dan toch besloten om terug te keren,’ legt Esmee uit. ‘Op dat moment was al aangekondigd dat universiteiten in Engeland zouden sluiten tot volgend schooljaar, dus al mijn kotgenoten gingen naar huis. Het had geen zin dat ik daar helemaal alleen ging zitten en ik had al gehoord dat België misschien in lockdown zou gaan.’ Hoe ze haar examens of opdrachten zal afwerken is nog niet duidelijk. ‘Ik zou nieuws in Engeland moeten filmen, maar dat gaat nogal moeilijk vanuit België. Zowel mijn school in Engeland als Thomas More zoeken naar een oplossing, maar voorlopig is die er nog niet.’

‘Het had geen zin dat ik daar helemaal alleen ging zitten.’

Ook Arthur Van Duyse was in het buitenland, hij deed zijn stage in Suriname waar de situatie snel omsloeg. ‘Toen het eerste geval in Suriname bekend was besloot Suriname zijn luchtruim voor 30 dagen te sluiten voor al het vliegverkeer,’ legt Arthur uit. ‘Meteen na het nieuws dat het luchtruim gesloten werd hebben we contact gezocht met onze internationaal coördinator, die ons tijdens het weekend 24/24 heeft bijgestaan om ervoor te zorgen dat alles in orde kwam.’ Maar ook Arthur twijfelde even om te blijven. ‘Er kwamen verschillende berichten binnen via allerlei kanalen. Volgens sommige ging er van het vliegverbod niet veel in huis komen. Maar uiteindelijk kwam dan ook het bericht dat als we niet naar huis zouden gaan, de kans vrij groot was dat we vast zouden zitten.’ Toen besliste Arthur om terug te keren naar België.

Maar niet alle studenten keerden terug naar huis. Jade Van Eynde, is studente leerkracht lager onderwijs en verblijft sinds 29 februari in Frankrijk en op dit moment is ze daar nog steeds. ‘Na de paasvakantie zou ik nog altijd 4 weken stage hebben en die wilde ik niet laten liggen.’ legt ze uit. ‘Daarbovenop was de situatie in België dezelfde en zag ik dus geen verschil tussen hier in quarantaine zitten of thuis.’ Toch bood haar stageschool haar de kans aan om naar huis te gaan legt Jade uit. ‘Toen ik hen zei dat ik wilde blijven, wisselden we contactgegevens uit zodat ze me op de hoogte konden houden van de situatie en me konden bereiken in het geval dat de scholen weer open zouden gaan.’ Jade hoopt op dit moment dat de lockdown niet verlengd wordt tot mei en dat ze gewoon terug les mag geven.

‘Na de paasvakantie zou ik nog altijd 4 weken stage hebben en die wilde ik niet laten liggen.’

Een ander beeld zie je dan weer in Denemarken, waar de maatregelen totaal niet zo drastisch zijn als in België. ‘Je mag hier nog steeds in groepjes van tien afspreken en veel winkels zijn gewoon nog open,’ Zo vertelt Marie Everaert, studente communicatie. Daarnaast vertelde Marie ook dat ze niet twijfelt om naar huis te gaan: ‘Het zou zonde geweest zijn mocht ik vertrokken zijn. Zeker omdat de situatie hier veel beter meevalt dan in België’

De corona crisis beïnvloedt dus iedereen, ook de studenten in het buitenland. Verschillende reacties en oplossingen kwamen tot gevolg en voor sommigen is het afwachten wat het uiteindelijke gevolg zal zijn. Hopelijk blijven de studenten veilig en kunnen ze snel terug genieten van hun buitenlandse ervaring.

 

Tekst: Jef Apers

Video: Jef Apers / Diane in Denmark

Foto: cc by Mikael Kristenson