15/06/2020

Topsporters in lockdown (1) – Tafeltennisster Margo Degraef (21): ‘Mijn doel is om op de Olympische Spelen te staan’

De lockdown trekt een grote streep door de planning van tafeltennisster Margo Degraef. De drukste wedstrijdperiode van het jaar werd afgelast of verschoven. Ze zit met gemengde gevoelens, maar zet door om haar doel te bereiken. Momenteel traint ze op een alternatieve manier om haar conditie op peil te houden. 

De 21-jarige Margo Degraef speelt sinds haar zevende tafeltennis. Op 11-jarige leeftijd trok ze naar de topsportschool in Leuven. Ze werd Belgisch kampioen tafeltennis in 2019.

Vluchten uit Polen

Twee momenten maakten voor Degraef duidelijk dat het coronavirus een grote impact zou hebben op haar leven. Als eerste werd het wereldkampioenschap tafeltennis in Zuid-Korea eind februari afgelast. Het kampioenschap zou eind maart plaatsvinden. De tweede keer dat de impact van het virus doordrong, was op een toernooi in Polen in de week van 9 maart. ‘Het toernooi werd stilgelegd. We zijn daar moeten vluchten omdat iedereen dacht dat de luchthavens dicht zouden gaan. We namen meteen onze valiezen en vertrokken naar de luchthaven. Daar brachten we de nacht door om de volgende morgen de eerste vlucht naar België te nemen.’ Op dat moment besefte Degraef dat ze tijdens de lockdown niet meer normaal zou kunnen trainen.  

©ITTF

Gemengde gevoelens

Onverwacht deed de rust van de lockdown Degraef ook deugd. Ze zat in een drukke en stresserende periode vol met toernooien en schoolwerk. Nu die periode gedeeltelijk werd afgelast, kon ze haar focus leggen op haar studie Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven. ‘De eerste twee weken van de lockdown waren voor mij positief.’

Het gevoel van ademruimte verdween na drie weken bij Margo. ‘Dan wil je terug trainen en de dingen doen die je daarvoor deed’, zegt ze.

Ze heeft gemengde gevoelens bij de impact van de lockdown op haar carrière als topsporter. ‘Ik zie het zowel positief als negatief. Aan de ene kant zie ik een kans om te groeien. Aan de andere kant verlies ik kostbare tijd om spelers op hoger niveau in te halen.’ 

Alternatieve trainingen

Degraef zoekt alternatieven om actief te blijven sporten. Fietsen, lopen en work-outs staan op haar programma. ‘Ik kan binnenkort een marathon lopen.’

‘Het is natuurlijk niet vergelijkbaar met een normaal trainingsschema, maar ik roei met de riemen die ik heb. Op dit moment doet het mij goed om nieuwe dingen uit te proberen’, legt Degraef uit. ‘Normaal tafeltennis ik twee keer per dag en doe ik extra krachtoefeningen. Het zou niet goed zijn voor mijn lichaam om nu twee keer per dag te gaan lopen. Dat is niet slim.’ 

Uitstel kampioenschappen

Het wereldkampioenschap, internationale toernooien en het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen werden afgelast of uitgesteld. Het wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap vallen nu allebei in september 2020. ‘Dat is niet ideaal voor sporters om zo dicht op elkaar te presteren’, zegt ze. 

Een gebrek aan motivatie valt bij Degraef nergens te bespeuren. ‘Mijn uiteindelijke doel is om op de Olympische Spelen te staan en dat doel is nog niet weg. Zolang dat in mijn hoofd zit, heb ik genoeg motivatie om te blijven doorgaan.’ 

‘Ik ben iemand die goed weet wat ze wil’ 

Degraef heeft geen 20 man rondom haar nodig om haar te motiveren. Ook de lockdown vreet niet aan haar doorzettingsvermogen. ‘Op de Olympische Spelen staan is iets dat ik wil. Het is niet altijd makkelijk, maar ik blijf doorzetten. Ik ben iemand die goed weet wat ze wil.’ 

 

Tekst: Anke De Vries en Fien Engelen, foto’s Margo Degraef: ©ITTF, ©Margo Degraef, foto bovenaan: ©ITTF