16/06/2020

Topsporters in lockdown (2) – Red Flame Heleen Jaques (32): ‘Ik wou in schoonheid eindigen’

Red Flame Heleen Jaques zou normaal haar laatste Europees kampioenschap spelen in 2021. Dit wordt door de coronacrisis een jaar uitgesteld en daardoor heeft Jaques veel tijd om na te denken over haar toekomst.

Heleen Jaques was op stage met onze nationale voetbalploeg, toen ze de eerste berichten kreeg over het coronavirus in Italië. Zelf speelt ze bij het Italiaanse Sassuolo en kreeg al vroeg bericht dat ze niet meer moest terugkeren naar Italië. ‘Ik voelde de ernst van de situatie wel een beetje aankomen toen ik dat bericht kreeg. Ik had eerst nog wat hoop, want in België was het nog niet erg. Maar toen de meisjes uit Italië een berichtje stuurden over hoe het eraan toeging, wist ik dat dit serieus was’, vertelt Jaques. 

Trainen op de fiets 

Ploegen mogen niet meer samen trainen en dat is niet evident voor een contactsport als voetbal. Normaal trainde Jaques zeven keer per week en dan was er nog een wedstrijd op zaterdag. Nu ziet haar trainingsschema er anders uit. ‘We doen wel een aantal online sessies met de ploegen, maar we zijn vaak op onszelf aangewezen’, zegt Jaques. Van de ploeg kregen ze een spinningfiets met programma om thuis te trainen. Alles wordt geregistreerd met een hartslagmeter en dan doorgestuurd. Ook doet ze looptrainingen en baloefeningen op een voetbalveldje in de buurt. Toch verlopen de trainingen niet altijd even vlot voor Jaques. ‘Zoals iedere sporter zal beamen, is het zonder enig doel moeilijk om je op te laden en om motivatie te vinden. Maar we proberen er sowieso het beste van te maken.’

Grote gevolgen

De voetbalcompetitie viel stil terwijl haar ploeg nog in de Italiaanse beker zat. ‘Dat is wel jammer’, zegt Jaques, ‘maar de grootste teleurstelling is de verplaatsing van het Europees kampioenschap. Dat ging normaal door in 2021, maar nu pas in 2022. Omdat ik al iets ouder ben, is dat wel een belangrijk onderwerp om over na te denken.’ 

Jaques heeft al verschillende plannen in haar hoofd, maar is nog niet zeker. ‘Wat wel zeker is, is dat het buitenlandse avontuur zal stoppen. Dat gebeurt toch een beetje op een ongelukkige manier. Ik wou altijd in schoonheid eindigen’, zegt Jaques. 

‘Het buitenlandse avontuur zal stoppen’ 

Toch vindt ze dat de lockdown niet enkel nadelen heeft. ‘De weken zonder enige competitie, gebruikte ik om na te denken: wat na de carrière? Dus in die zin was het nuttig om een periode te hebben waarbij je verplicht bent om niets te doen. Om stil te staan bij de dingen die je nu al hebt en waar je naartoe wil in de toekomst.’ 

Toekomstplannen

Het is dus zeker dat Jaques terug naar België zal keren, maar in welke zin is nog wat uitzoeken. Toch heeft ze interesse in een bepaalde richting. ‘Ik zou graag een opleiding kindercoach volgen. Om leerlingen en jongeren te begeleiden op vlak van school, maar ook vooral jongeren die een sportieve carrière ambiëren. Ik weet zelf door ervaring hoe blessuregevoelig zoiets ligt. Een carrière kan enorm bepaald worden door de blessures die je oploopt. Daarom zou ik graag jongeren hierin begeleiden.’

 

Tekst: Fien Engelen en Anke De Vries

Foto bovenaan: StampMedia (CC BY 2.0)