17/06/2020

Topsporters in lockdown (3) – Trialbiker Kenny Belaey (37): ‘Ik rij echt goed door die lockdown’

De coronacrisis zorgt voor een afscheid in mineur voor negenvoudig wereldkampioen trialbiken Kenny Belaey. Hij zou dit jaar zijn laatste wereldkampioenschap trialbiken, of hindernissen nemen met de fiets, rijden.

Kenny Belaey is een echte reiziger. Hij woont zo’n drie à vier maanden per jaar in Spanje om te trainen en de rest van het jaar zit hij ook amper thuis. Zo was hij één van de laatsten die in maart op skivakantie ging. Ook de dag voor de grenzen van de Verenigde Staten sloten, stond hij op punt naar daar te vertrekken. ‘Ik stond op 12 maart om kwart voor vijf ’s morgens met de valiezen in mijn hand toen ik het nieuws te horen kreeg. Dat was toch wel een opluchting, want ik was nog niet gerecupereerd van de reizen van de maanden voordien. ‘Ik reis constant, al achttien jaar lang. Het is de eerste keer dat ik acht weken aan één stuk thuis ben en dat heeft mij wel deugd gedaan’, zegt Belaey.

Afgelaste shows en wedstrijden

2020 was normaal het laatste jaar dat negenvoudig wereldkampioen trialbiken Kenny Belaey zou deelnemen aan een wereldkampioenschap. Door het coronavirus is het nog niet zeker of het wereldkampioenschap in november 2020 zal doorgaan. Belaey denkt van wel, maar moest het niet zo zijn, zal hij toch nog deelnemen in 2021. 

In de periode van de lockdown zijn twee wereldbekers, twee voorbereidende wedstrijden en ongeveer acht shows afgelast waaraan Belaey zou deelnemen. Dat is financieel een teleurstelling, maar toch probeert Belaey dat te relativeren. ‘Geld is niet alles. Het is voor iedereen hetzelfde. Gelukkig heb ik mijn sponsors waar ik op kan rekenen. Ik heb ook 27 jaar hard gewerkt, dus voorlopig kan ik er nog even tegen’, zegt hij. 

Periode met kansen

De lockdown biedt voor Belaey ook voordelen. ‘Ik ben nog nooit zo met mijn vak bezig geweest als de laatste acht weken. Deze periode heb ik kunnen analyseren: hoeveel dagen na elkaar kan ik trainen? Hoe verteer ik die training? Wanneer moet ik recupereren? Je ziet dat aan mijn niveau. Ik rij echt goed door die lockdown’, zegt Belaey. Voor corona trainde hij altijd op verplaatsing en voor die trainingen moest hij tijd zoeken. ‘Ik moest altijd puzzelen en op gevoel mijn training afwerken. Tussen twee shows door ging ik naar de fitness en op een vrij moment trok ik mijn loopschoenen aan’, vertelt Belaey. Trainen voor wedstrijden doet hij normaal in Spanje, waar veel parcours in de bergen en rotsen zijn. Dat gaat momenteel  niet, maar gelukkig vond Belaey daar een oplossing voor. ‘Omdat we in België geen rotsenparcours hebben, heb ik als Vlaming moeten investeren in een trialparcours. Van jongs af aan heb ik er eentje in mijn tuin. Vroeger bij mijn ouders en nu bij mij thuis,’ zegt Belaey. 

https://www.instagram.com/p/B_5SzGaJPmI/

Belaey vindt dat deze periode vooral kansen biedt. ‘Ik ben bezig met kunst maken op mijn fiets. Ik had dat al drie keer gedaan, maar nu kon ik mij erin verdiepen. Ik heb het nu op punt kunnen zetten. Als je positief bent en je wil vooruit, dan blijf je gewoon bezig, denk ik. Je moet overal het beste van maken’, zegt Belaey. 

https://www.instagram.com/p/CAk19x6Jtcg/

Toekomst

Volgend jaar gaat Belaey zich vooral focussen op zijn shows en projecten. Hij is organisator van het Bentonville Bike Fest in Amerika waar veel tijd in kruipt. Belaey zal zich niet vervelen als de wedstrijden stoppen volgend jaar. ‘Voor mij zijn de wedstrijden iets wat het meeste tijd vraagt in voorbereiding, maar niet wat mij het meeste voldoening geeft in mijn carrière. Dat krijg ik meer van mijn andere projecten. Zo heb ik bijvoorbeeld over een slackline gefietst en heb ik de Lebanon Mountain Trail afgelegd met de fiets. Dat is misschien raar om te zeggen, maar daar leef ik van. Als die wedstrijden wegvallen zal ik alleen nog maar meer tijd hebben om creatief te zijn’, vertelt Belaey. 

 

Tekst: Fien Engelen en Anke De Vries

Foto bovenaan: Ibrahim Asad (CC BY-ND 2.0)