FibroTalk Logo
30/08/2020

FibroTalk: ‘Mensen zien het niet dus ze snappen niet dat er iets mis is’

Fibromyalgie of weke-delen reuma is chronische spier- en bindweefselpijnen. Twee tot vijf procent van de bevolking heeft het en het treft voornamelijk vrouwen. Het is eigenlijk een zo goed als onzichtbare aandoening. Want pijn zie je niet.

Redactrice Robin kreeg de eerste symptomen in het 4de middelbaar. Het zorgde voor veel afwezigheden op school en veranderingen in haar levensstijl. Toen ze een keuze moest maken om een eindwerk te maken was de keuze snel gemaakt. Er moet meer begrip komen voor onzichtbare aandoeningen.

Podcast FibroTalk 

In FibroTalk gaat Robin Van Vaek langs bij Erika Helsen om over hun aandoening te praten. Wat verandert er allemaal als je plots niet meer zomaar alles kan? Is een officiële diagnose belangrijk? Wat zeg ik tegen mijn vrienden?

We starten bij de huisarts en nadien neemt je mee langs een weg vol vragen waarop ze een antwoord probeert te zoeken. Dat is niet altijd makkelijk. Maar er zijn wel een aantal organisaties die je kunnen helpen. Zo heb je bijvoorbeeld de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie Patiënten, deze helpt lotgenoten om elkaar vinden. Je kan er terecht met je vragen en dan proberen ze je te helpen. Als je vraag over werk gaat is de kans groot dat ze je gaan doorverwijzen naar ReumaNet.  Zij gaan je bijvoorbeeld helpen met problemen rond werk. Dat doen ze eigenlijk voor alle reumatische aandoeningen. Natuurlijk doen ze ook veel meer dan dat.

We leren ook een wereldster kennen en hoe een van de beste vriendinnen van Robin tegenover haar (mogelijke) aandoening staat.

Beluister hieronder de volledige podcast:

 

Memes op instagram 

Een andere manier om een aandoening meer aandacht te geven is het op sociale media gooien. Dat doet ladyfibromyalgia dus ook. “Memes to laugh away the pain.”

 

 

 

Met dank aan

Erika Helsen, Dokter Everaert, Dani De Rouck van VLFP, Anja Marchal van ReumaNet, Zohra Demeester & Isabel Voets

Tekst en podcast: Robin Van Vaek

Muziek: Youtube library &  Quiet Words – Kids With Buns

Foto:  © Robin Van Vaek &  Xanthe Nerinckx (tekening)