30/08/2020

Podcast – Censuur in de media: ‘Als er een naakt vrouwenlichaam op Instagram komt te staan, wordt dat meteen gereport’

Is er censuur in ons dagelijks leven? Dat is de vraag die redactrice Xanthe Nerinckx zich stelt. We vertrekken vanuit een meme en China, een land met veel censuur, om er achter te komen of ook in onze media censuur te vinden is.

De vergelijking tussen Xi Jinping en Winnie The Pooh.

In China kan je niet even snel iets opzoeken op Google, want de zoekmachine is er geblokkeerd. Net zoals Facebook, de website van VRT, Instagram, Netflix en nog vele andere websites. Is deze blokkade dan niet te omzeilen? Volgens Frans Vandenbosch wel, zolang je geschoold bent. Ontdek hoe ze dat doen onderaan.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Bathing suits or bikinis?👇🏼💜 [PLEASE READ- I NEED YOUR HELP! If my comics put a smile on your face and if you have some change in your pocket, you can put $1 in my virtual tip jar and become a part of my exclusive Patreon family in order to keep putting a smile on your lovely faces and help me create these comics. Link is just below 👇🏼💜 each and every $1 allows me to make more free time to make more comics, books, tutorials, talks with you,.. 💜] 🌙 I dropped the sketches on my Patreon page btw 🌙 ~ 🎁 SHOP 🎁: www.planetprudence.com/shop 🌈PATREON🌈: www.patreon.com/planetprudence ~ Copic markers by @buschvanderworp ~ . #patreoncreator #fridaynight #weekendvibes #millenniallife #swimwearfashion #summerlife #freelanceartist #freelanceillustrator #happiness #positivethoughts #vacationmode #mentalhealth #selflove #selfcare #thehappynow #funny #womenownedbusiness #comic #comics #webcomic #createdtocreate #bodypositive #friyay #feminism #funnycomics #dailycomic #justgirlythings #instacomic #creativeentrepreneurs #illustrationgram

Een bericht gedeeld door Planet Prudence (@planetprudence) op

Camel toe

Op sociale media zoals Instagram worden dagelijks een hoop foto’s en video’s geplaatst. Deze komen dan aan bij hun volgers, maar soms zijn de mensen die jouw post zien het niet eens met wat je post en dan kan het wel zijn dat ze je bericht melden. Sommige mensen melden zelfs dingen die niet helemaal fout zijn. Prudence Geerts (28), beter bekend als Planet Prudence op Instagram, had zo’n post: ‘Er was niks te zien. Alles was bedekt, maar mijn personage had een Camel toe en daardoor is de post waarschijnlijk geband,’ vertrouwt ze me toe. Ondertussen is haar post weer te vinden  op haar Instagram. Wil je haar hele verhaal horen? Klik dan op de podcast onderaan.

 

Nieuwsdetox

Zelfs in China sloeg je Frans Vandenbosch niet weg bij zijn nieuws. Tot hij besliste om 4 maanden geen westerse nieuwsbronnen meer te bekijken en enkel zijn nieuws te halen bij Chinese bronnen. ‘Ik voelde mij ook geïnformeerd, zelfs beter geïnformeerd, over wat er in de wereld gebeurde en wie daar wat van dacht,’ vertelde hij beslist. Zijn grootste probleem? De nieuwsmedia die fouten maakt en verhalen in een mooier jasje stopt, maar is dit ook de realiteit? Dimitri Verbruggen, de hoofdredacteur en chef buitenland van VRT NWS, vertelt je waarom het net niet zo zit.

 

Tekst en podcast: Xanthe Nerinckx
Foto:  ©Xanthe Nerinckx
Muziek: Youtube Library