Erick Martinez
25/09/2020

16 levensgrote portretten in Mechelen brengen diversiteit in beeld

Vanaf donderdag 24 september kan je door de straten in en rondom de stad Mechelen zestien grote portretten bezichtigen van zijn inwoners. Ze maken deel uit van het stedelijk project De Mensen Maken de Stad, waarbij deze slottentoonstelling de diversiteit van Mechelaars in het licht zet.

Sara Lanoye (31) trok samen met haar collega dit project recht: ‘Als doel willen we de hele diversiteit aan Mechelaars in beeld brengen. Ik geloof dat iedereen iets te vertellen heeft, hoe klein of banaal het ook kan zijn. Met dit project willen we verhalen terug de stad in brengen. Ik hoop mensen aan het denken te zetten met de foto’s, en zo het stereotiepe denken te doorbreken. Volgens mij is dat de eerste stap naar hechter samenleven’. Een project als deze toont aan dat een stad meer is dan enkel straten en gebouwen. Het zijn de mensen die er wonen en hun verhalen die Mechelen tot leven brengen.

Een ander perspectief

Zo vind je in Walem, een deelgemeente van Mechelen, een portret van Erick Martinez (20) die als achttienjarige vluchtte uit het Centraal-Amerikaanse El Salvador. Ook hij vertelt zijn verhaal met een levensgrote foto. ‘Ik vind het belangrijk dat jongeren dit zien, omdat we niet altijd bewust zijn wat er rondom ons gebeurt. Ik heb een andere achtergrond, en bekijk dingen dus op een andere manier. Met deze foto’s zetten we mensen met hun eigen verhaal en perspectief in de spotlights’ zegt Erick, die vloeiend Nederlands spreekt. Ondertussen woont Erick in een gezin in Walem, en maakt hij dit academiejaar zijn secundair onderwijs af.

Tijdelijke tentoonstelling

De zestien portretten kan je de komende zes maanden nog bekijken in Mechelen. ‘Mogelijk mogen er sommigen permanent aan de muren blijven hangen’, voegt Sara toe. Andere portretten zijn onder andere te bekijken aan het Kazerne Dossin, het opvangcentrum van het Rode Kruis en het Vrijbroekpark. Op de website vind je meer informatie over de deelnemers aan de tentoonstelling en de fotolocaties.

Met het project De Mensen Maken de Stad werd er meer dan twee jaar lang verhalen verzameld en gedeeld van en met Mechelaars. De fototentoonstelling zou dit grote project eindelijk afronden.

Gegidste fietstocht

Wil je een kijkje nemen naar alle portretten? Met de hulp van Fietsgids wordt er maandelijks een begeleide fietsroute van tien kilometer uitgestippeld om samen met een gids de verhalen van dichterbij te bekijken. Zo krijg je ook de kans om met één van de geportretteerden kennis te maken en in gesprek te gaan. Inschrijven kan vanaf oktober via demensenmakendestad.be.

 

Tekst en foto: © Naomi Ghyssaert