21/09/2020

Gekapt bos maar voor de helft gecompenseerd in Vlaanderen

Tussen 2014 en 2019 heeft de Vlaamse Overheid amper 440 van de 990 hectare gekapt bos heraangeplant. Dat blijkt uit cijfers van het boscompensatiefonds, die Vlaams Parlementslid Mieke Schauwvliege (Groen) heeft opgevraagd. Zo meldt VRT NWS.

Compensaties

De compensaties voor boskap zijn al van kracht sinds 2002. Daarbij krijg je de keuze om oftewel het gekapte bos zelf weer aan te planten, of om een bedrag te storten naar het boscompensatiefonds, waarmee de Vlaamse Overheid dan nieuw bos kan planten.

Juist dat laatste gebeurt te weinig. Het zoeken naar nieuwe gronden en het effectief heraanplanten van de bossen verloopt uitermate moeizaam. En dat ondanks dat de bedragen wel correct gestort zijn.

 

Het verlies

Naar schatting zijn er tussen 2001 en  2019 maar liefst 1.500 hectare bos te weinig aangeplant. Daarbij wordt vooral het beleid van Joke Schauvliege (CD&V) op de korrel genomen. Na de klimaatbetogingen is zij dan ook opgestapt als minister van Leefmilieu en Natuur begin 2019.

 

Foto’s en Tekst: © Toon en Robbe Debraekeleer