24/09/2020

Jongeren terug op bezoek bij grootouders in woonzorgcentra na versoepeling coronamaatregelen

Jongeren kunnen hun grootouders terug bezoeken in woonzorgcentra na de versoepeling van de coronamaatregelen op 24 september. Een mondmasker dragen blijft verplicht en genoeg afstand houden is nog steeds aangeraden. WZC Heilige Familie in Heist-op-den-Berg laat ook kamerbezoeken terug toe.

De koepel van private rusthuizen Ferubel meldt vandaag dat de bezettingsgraad van rusthuizen met 10 procent gedaald is in vergelijking met de periode voor de coronapandemie. De helft van het aantal sterfgevallen door het coronavirus in ons land werd geregistreerd in woonzorgcentra. Hierbij zijn de ouderen die eerst naar het ziekenhuis zijn overgeplaatst niet meegerekend. Daarnaast kwamen er in de woonzorgcentra minder nieuwe bewoners bij waardoor de bezettingscijfers niet op hun normale niveau terechtkwamen. Er zijn ook woonzorgcentra waar het coronavirus niet de bovenhand kreeg.

Coronavrij

WZC Heilige Familie in Heist-op-den-Berg bleef coronavrij. Dat meldt Marijke Nijs, verpleegkundige in WZC Heilige Familie. In het woonzorgcentrum raakte niemand besmet en er waren geen sterfgevallen door het coronavirus. Hierdoor bleef het bewonersaantal in het rusthuis hetzelfde en zijn de wachtlijsten nog steeds even lang.

Het woonzorgcentrum houdt zich nog steeds aan de coronamaatregelen, ook al zijn er steeds meer versoepelingen. Zo wordt tweemaal per dag de temperatuur genomen van zowel werknemers als bewoners. De mondmaskerplicht is ondertussen een gewoonte geworden en iedereen blijft voorzichtig. WZC Heilige Familie prijst zich gelukkig dat het coronavrij gebleven is.

Terug op bezoek

Ondanks de strenge coronamaatregelen zijn er ook enkele versoepelingen. Bezoek aan bewoners is terug toegelaten met mondmaskerplicht. In de meeste rusthuizen kan je familieleden enkel bezoeken op specifieke contactmomenten. WZC is een van de weinige uitzonderingen. ‘WZC Heilige Familie laat ook kamerbezoeken terug toe’, zegt Marijke. Genoeg afstand houden is nog steeds aangeraden om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Iedereen is welkom, ook jongeren kunnen hun grootouders terug bezoeken als ze een mondmasker dragen. Met knuffelen wacht je best nog even. Een gesprek en een lieve lach zijn minstens even hartverwarmend.

 

Tekst: Jolien Ceulemans, foto: ©Jolien Ceulemans