25/09/2020

Kevin De Bruyne genomineerd voor UEFA speler van het jaar

Rode Duivel Kevin De Bruyne is genomineerd voor UEFA speler van het jaar. Dat maakte de UEFA gisteren bekend. De middenvelder van Manchester City behoort tot de drie mogelijke kanshebbers. De trofee van UEFA speler van het jaar wordt uitgereikt voor de beste voetballer van het seizoen 2019-2020 in club- en internationaal verband. Tachtig coaches en vijftig journalisten brachten hun stem uit.

Kevin De Bruyne is de eerste Belg die bij de laatste drie behoort. Eden Hazard, aanvaller bij Real Madrid, stond al drie keer in de top 10. De Bruyne eindigde in het seizoen 2017-2018 op de zevende plek. ‘Andere jaren was het net niet voor de Belgen. Hazard speelde jarenlang goed bij Chelsea, maar hij schoot altijd net iets te kort voor de top drie. De Bruyne is de eerste Belg bij de top drie en dat verdient hij ook’, zegt Dennis Xhaët, commentator bij Play Sports.

Concurrenten

De twee andere genomineerden zijn Robert Lewandowski en Manuel Neuer. Lewandowski, spits bij Bayern München, speelde een sterk seizoen bij de Duitsers. Met 55 doelpunten in 47 wedstrijden is de Pool de absolute favoriet om de prijs mee naar huis te nemen. Manuel Neuer, de Duitse keeper van Bayern München, is ook kanshebber. Na de titel en de beker in Duitsland won de ploeg uit München ook nog eens de Champions League eind augustus.

Individueel topjaar

Individueel was het voor De Bruyne een topjaar. In 48 wedstrijden leverde De Bruyne 22 assists af en scoorde hij zelf nog 16 keer. ’Zijn cijfers zijn indrukwekkend, maar de invloed die hij op het spel van City had was enorm groot. Hij zorgde altijd voor het gevaar.’ De Bruyne was de draaischijf van Manchester City, maar trofeeën winnen zat er dit jaar niet in. De ‘Citizens’ eindigde in de Premier League, de Engelse eerste klasse, tweede. Liverpool werd kampioen met maar liefst 18 punten voorsprong. In de Champions League werd de ploeg uit Manchester verrast door Olympique Lyon, de nummer zeven uit Frankrijk. De kwartfinale was het eindstation voor Manchester City. In de FA Cup, de beker van Engeland, was Arsenal in de halve finales te sterk voor City.’ Het niet winnen van trofeën zal hem deze mooie prijs misschien wel kosten. Neuer en Lewandowski wonnen beiden de treble met Bayern München. Prijzen winnen met je club blijft belangrijk.’


Belangrijke afwezigen

De trofee wordt sinds 2011 uitgereikt. Cristiano Ronaldo, spits van Juventus en Lionel Messi, aanvaller van Barcelona, staan voor de eerste keer niet in de top drie. Ronaldo won de prijs al drie keer terwijl zijn eeuwige rivaal Messi hem nog maar twee keer won. ‘Ronaldo had een sterk seizoen bij Juventus, maar hij werd ook alleen maar landskampioen. Messi won geen prijzen en van die twee verwacht je altijd net iets meer.’ Vorig jaar ging de prijs naar onze Noorderburen. Virgil Van Dijk, verdediger van Liverpool, zorgde er vorig jaar voor dat Liverpool de Champions League won. Op donderdag 1 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt in Nyon, Zwitsersland.

Tekst: Strahinja Ristovic, foto: Bred Tuttorow (CC BY 2.0)