24/09/2020

Na ramp in Gentse Overpoort: ‘Studenten in Mechelen zijn gedisciplineerder dan in Gent’

De studenten uit Gent en Leuven lapten op maandagavond 21 september de coronamaatregelen aan hun laars. De grote drukte in de studentensteden deed de café-uitbaters Pascal Van Himste (57) van café Boesjkammeree en Mieke Bulens (57) van café De Planeet in Mechelen toch even schrikken. Zij vinden het onverantwoord dat studenten nauwelijks aan het algemeen belang van de bevolking denken en zo zwaar over de schreef gaan.

Voor het eerst in zes maanden ging maandagavond de Gentse Overpoort opnieuw open. Maar de feestende studenten gooiden de coronamaatregelen al gauw overboord. De politie moest al om 23 uur de straat afsluiten. ‘Het is logisch en normaal dat studenten de regels minder goed volgen wanneer ze gedronken hebben’, dat bevestigd ook Pascal, de uitbater van café Boesjkammeree in Mechelen.

‘Als cafébaas grijp ik zeker en vast in wanneer de maatregelen overtreden worden. Maar ik verschoot er toch van dat studenten er zo licht mee omgaan, en in Gent zo zwaar over de schreef zijn gegaan. Nu zitten knuffelen, kussen en op elkaar hangen, vind ik zwaar misplaatst’, aldus Pascal. Cafébaas Mieke van De Planeet voegt toe: ‘Er is hier in Mechelen nog niet al te veel te doen geweest. Een uitgangsbuurt zoals in Gent hebben wij hier natuurlijk ook niet, buiten de paar cafés aan het station. Ik denk ook dat studenten het moe zijn, al die regels. Ze beginnen te snakken naar het samenkomen met vrienden’, relativeert Mieke.

Meer versoepelingen: goed of slecht?

Cafébaas van de Boesjkammeree Pascal van Himste met zijn hond. © Valeriya Gornostayeva

Na de Nationale Veiligheidsraad op 23 september 2020 zijn er ook enkele nieuwe versoepelingen aangekondigd. Zo mag iedereen maandelijks maar vijf personen in hun bubbel hebben. Ook de verplichte quarantaine zal nu maar zeven dagen duren.

Dit zal wel een impact hebben volgens Pascal. ‘We hebben de kans gehad om die curve neer te slaan en dat is niet gelukt.’ Ook Mieke bevestigt dat: ‘Hier gaan natuurlijk wel gevolgen van komen, dat weet je zo. Maar ik geloof wel dat het voor sommigen al heel moeilijk moet geweest zijn, daarom ben ik wel blij dat ze de regel van de bubbel veranderd hebben. Dat was ook nogal moeilijk om vol te houden, dus ik denk dat die nieuwe versoepelingen zeker deugd gaan doen. Want de regering kan niet iedere keer de economie gaan stilleggen hé’, zegt Mieke.

Tijdig ingrijpen

Café De Planeet is dé hang-out voor studenten in Mechelen. © Valeriya Gornostayeva

Cafés moeten zich aan enkele regels houden. Een mondmasker dragen en afstand houden zijn simpele maatregelen die de cafébazen moeten opvolgen. ‘Wanneer een grote groep mijn café binnenwandelt en zich duidelijk niet aan de regels houdt, dan zal ik zeker en vast ingrijpen’, licht Pascal toe. ’Eerst zal ik proberen om ze van het terras te verwijderen. Als dat niet werkt, zou ik zelfs de politie durven bellen.’

‘Daar komen dan meestal reacties op, soms onder de vorm van een opgestoken middelvinger’

Zo voegt Pascal nog toe dat: ‘Op het terras of in de zaak zelf heb ik nog geen problemen gehad. Het zijn eerder de mensen die passeren, die we attent moeten maken op de regels.  Dat attent maken vind ik wel belangrijk, want hoe sneller de situatie kan opgelost worden hoe beter.’

En de studenten zelf?

Andreas (22), een student journalistiek aan de Thomas More hogeschool in Mechelen, deelde ook zijn mening over de uit de hand gelopen situatie in het Gentse. ‘Ik had het wel verwacht’, zegt Andreas. ‘De Overpoort is niks voor mij. Het is daar normaal al veel te druk en met een stijgende besmettingscurve is het gewoon onverantwoord om daar naartoe te gaan’

Studente Luka (20) voelt wel wat sympathie: ‘Eens je er bent, en je al wat op hebt, verdwijnen die maatregelen natuurlijk snel uit het oog. Zeker als je eerstejaarsstudent bent, heb je wel nood aan een beetje uitgaan. Ze verdienen dat ook, want momenteel is er van een echt studentenleven geen sprake meer’, voegt Elias (20) toe.

‘Ingrijpen in bepaalde situaties is tot nu toe nog niet nodig geweest’, zegt café-uitbaatster Mieke. ‘Hoewel het tijdens het gratis vat en happy hour op vrijdagen wel soms moeilijker ligt.’ Maar ook de vier studenten Luka, Elias, Andreas en Brent bevestigden dat: ‘Wij zouden niet zelf ingrijpen. Maar mocht er iemand te dichtbij komen dan zouden we wel afstand houden.’

‘Ik vind het wel erg voor studenten’, zegt cafébaas Mieke. ‘Mijn dochter wordt vandaag 16, maar er zal voor haar geen feest zijn. Ze mag zelfs niet met haar vrienden samenkomen. Alle studenten die dit jaar zijn afgestudeerd krijgen ook geen proclamatie of receptie.’ Door het (voorlopig) gedisciplineerde gedrag van de studenten in Mechelen wat betreft de coronamaatregelen, lijkt het erop dat een voorval zoals in de studentensteden Gent en Leuven vrij onwaarschijnlijk is.

Tekst en foto’s: © Margo Devillé en Valeriya Gornostayeva