21/09/2020

Noordpoolijs smelt tot tweede laagste dieptepunt

3,74 miljoen km2: zoveel oppervlakte arctisch zee-ijs telde de Noordpool vorige week, aan het einde van zijn smeltseizoen. ‘Dat is zorgwekkend’, tekent meteoroloog Samuel Helsen op bij NoodweerBenelux. Dertig jaar geleden lag die minimumomvang nog op 6,2 miljoen km2. In totaal is er dus een oppervlakte ijs zo groot als 83 keer België gesneuveld. ‘De omvang van het noordpoolijs is de op één na laagste sinds het begin van de satellietwaarnemingen in 1979. Alleen in 2012 dook het nog lager.’

Hoewel NoodweerBenelux in februari nog positief was over de hoeveelheid noordpoolijs, benadrukt Helsen in zijn verslag dat de minimumomvang ook op lange termijn afneemt. ‘Dat is een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming.’ Het noordpoolgebied warmt drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Zo stegen de temperaturen rond Siberië afgelopen zomer tot meer dan 30 graden Celsius. De lage omvang van het noordpoolijs is dan ook het opvallendst langs de Siberische kust.

‘Volgens de meeste klimaatmodellen zal deze trend zich voortzetten in de toekomst’, aldus Helsen. ‘Zo kan de arctische zee nog voor het einde van deze eeuw ijsvrij zijn. En dat is geen gunstig vooruitzicht.’

Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto: Alpha Cruiser via Pixabay (CC0)