24/09/2020

Ook Thomas More roept studenten op om contacten te beperken: ‘Anders verliezen we de controle’

Stijn Coenen, algemeen directeur van de Thomas More Hogeschool, is bezorgd over de contactversoepelingen van de Nationale Veiligheidsraad. Hij sluit zich dan ook deels aan bij de oproep van Vlaamse universiteiten aan hun studenten om de versoepelingen niet op te volgen. ‘We moeten iedereen aanspreken op hun verantwoordelijkheid, maar door contactuitbreiding kan alles weer escaleren.’

Thomas More begon op 21 september zijn academiejaar in code geel. Zo richtte de hogeschool elke campus zo volledig mogelijk ‘coronaproof’ in, opdat personeel en studenten de afstands- en hygiëneregels nauwkeurig kunnen naleven. Algemeen directeur Stijn Coenen vindt een open deur naar meer contacten dan ook geen goed idee. ‘Nu het secundair en hoger onderwijs weer op gang is gekomen, circuleert het virus meer’, zegt Coenen. ‘Studenten zijn vaak jonge en gezonde mensen, maar ook zij komen thuis in situaties waar meer kwetsbaren aanwezig zijn. Als elke student plots veel contacten heeft, kan het effect op de campus en de samenleving dramatisch zijn en verliezen we controle.’

Gezond verstand
Hoewel Coenen geen voorstander is van contactuitbreiding, staat hij wel achter het principe van de verantwoordelijkheid bij iedereen te leggen. ‘Dat hebben we bij Thomas More altijd geprobeerd en daar ben ik vandaag nog niet ontgoocheld over.’ Hij rekent op het gezond verstand van docenten en studenten: ‘Blijf de anderhalve meter respecteren, zowel op als naast de campus.’

‘We willen de boodschap overbrengen via docenten, omdat zij dicht bij de studenten staan’

De campussen van Thomas More zijn verspreid over verschillende steden in Vlaanderen. ‘Afhankelijk van de lokale situatie betreffende corona, proberen we de juiste beslissingen te nemen’, aldus Coenen. Dat doen we in nauw contact met collega’s en de lokale overheden.’ Voorlopig behoudt Thomas More code geel en verandert er niets aan de genomen maatregelen op de campussen.

Geen mail, wel warme oproep
Stijn Coenen zal geen letterlijke mail uitsturen naar zijn studenten om zijn bezorgdheden te uiten. Hij wil hen wel aanmoedigen voorzichtig te blijven via primaire contacten op school. ‘Ik denk dat het effect groter zal zijn als we studenten benaderen via docenten die dicht bij hen staan’, klinkt het. ‘Een rector die een mail stuurt, geeft ook meteen een maatschappelijk signaal, maar ik wil dezelfde boodschap geven via rechtstreeks contact met de studenten.’ Zo is Coenen ook in overleg met studenten via studentenclubs- en vertegenwoordigers.

Ook de KU Leuven heeft intussen zijn medewerkers en studenten opgeroepen om voorzichtig om te springen met de versoepelingen. ‘De huidige coronacijfers zijn zeer zorgwekkend’, zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven. ‘Om de curve terug om te buigen, moeten we meer dan ooit afstand bewaren, mondmaskers dragen waar nodig en overal hygiënemaatregelen toepassen.’

Tekst en foto: © Hanne De Vleeschouwer