28/09/2020

Paris Fashion Week: designers weigeren digitale livestream

Paris Fashion Week Spring-Summer 2021 is op 28 september gestart in het hartje van Parijs, maar roept nu al vragen op over de verminderde capaciteit van het evenement. Door de coronacrisis zijn de merken verplicht om rekening te houden met de oppervlakte van de ruimte, wat betekent dat meerdere influencers, journalisten en andere gasten niet uitgenodigd werden.

Paris Fashion Week wordt jaarlijks vier keer georganiseerd door de Fédération de la Haute Couture et de la mode. Dit evenement heeft als doel om nieuwe collecties voor mannen en vrouwen voor te stellen en daarna tentoon te stellen voor journalisten en influencers. Deelnemende Haute Couture huizen zijn onder andere: Chanel, Dior, Kenzo, Vivienne Westwood, Balmain en de Belg Dries Van Noten.

Hoewel een modeshow heel wat voorbereidingen en kosten met zich meebrengen, zijn de haute couture merken nog altijd vastberaden om deze week in real life te laten plaatsvinden. Volgens de Amerikaanse fashion reporter Marc Bain is het de exclusiviteit van het hele gebeuren die de modehuizen niet willen verliezen, en ook de tastbaarheid en sfeer van de locatie, de muziek en de stoffen verkennen in de showroom na de show.

http://www.instagram.com/p/CC-bLlLoQlw/

Het modehuis Dior heeft er daarentegen in juni al voor gekozen om zijn Cruise-collectie 2021 live te streamen. Daarbij is het merk ook één van enigen die besliste om ook de  de spring-summer collectie te streamen tijdens fashion week. Bij vele andere merken zullen de de spring-summer creaties exclusief blijven voor het fysieke evenement tijdens Paris Fashion Week.

Paris Fashion Week vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 6 oktober 2020.

 

Tekst: Elise Ingels, foto: Jason Hargrove (CC BY-NC-ND 2.0)