28/09/2020

Reddingsstrook vanaf 1 oktober ook bij ons verplicht

In landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije  is het al een tijdje verplicht. In Zwitserland en Slovenië is het aangeraden: ‘de reddingsstrook’ Die geldt binnenkort ook bij ons.

Vanaf 1 oktober 2020 is het verplicht preventief een reddingsstrook vrij te laten wanneer je aansluit bij een file. Dit moet op alle wegen met minstens twee rijstroken in dezelfde richting, ook binnen de bebouwde kom.

Auto’s die op de linkerrijstrook rijden, moeten verplicht opschuiven naar de linkerkant van hun vak en bestuurders die op de andere rijstroken rijden, moeten opschuiven naar rechts. Op die manier maken ze ruimte vrij voor hulpdiensten. De reddingsstrook mag dan ook enkel gebruikt worden door hulpdiensten behalve één uitzondering. Wie met een motor rijdt, mag van deze strook gebruik maken op voorwaarde dat ze maximum 50 kilometer per uur rijden en meteen plaats maken wanneer er toch hulpdiensten naderen. Wie geen reddingsstrook vormt, riskeert een boete van 200 euro.

Vias, Vlaams Instituut voor verkeer, maakte onderstaan filmpje om duidelijk te maken hoe de reddingsstrook werkt.
Wie meer vragen heeft kan terecht op de website van Vias.

 
Tekst: Yoni Delplanque, foto: Pexels (CC0)