21/09/2020

Tadej Pogacar (21) kroont zich tot jongste naoorlogse Tourwinnaar

Tadej Pogacar heeft zondag de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 22-jarige Sloveen kwam de slotrit op de Champs-Elysées zonder kleerscheuren door en mag zich vanaf heden Tourwinnaar noemen. De renner van de wielerformatie UAE Team Emirates wordt daarmee de jongste naoorlogse winnaar. De jongeling is daarmee eveneens de eerste Sloveen die de Ronde van Frankrijk op zijn naam mag schrijven.

De Ronde van Frankrijk viel dit jaar pas laat in zijn definitieve plooi. De beslissing viel pas in de voorlaatste etappe, een klimtijdrit van 36,2km met aankomst op La Planche des Belles Filles. Jumbo-Visma-renner Primoz Roglic begon die tijdrit met maar liefst 57 seconden voorsprong op zijn landgenoot Pogacar. Maar toen de tussentijden binnensijpelden, werd het al snel duidelijk dat de 30-jarige Sloveen zijn meerdere moest erkennen in de negen jaar jongere Pogacar. Uiteindelijk zou die laatste de tijdrit overtuigend winnen en bijna twee minuten goedmaken op Roglic. Een mokerslag voor Roglic en zijn team, die de hele Tour domineerden maar uiteindelijk toch nog naast de hoofdprijs grijpen.

Na Egan Bernal vorig jaar, staat er met Tadej Pogacar nu weer een jong talent op het hoogste schavotje van de Tour. Als deze tendens zich blijft verderzetten, zien we volgend jaar met Remco Evenepoel misschien wel dat andere jonge fenomeen op twee wielen schitteren op het podium in Parijs.

https://www.instagram.com/p/CFZ5u7ElfXD/

Tekst: Jens Jacobs, foto: Petar Milosevic (CC BY 2.0)