21/09/2020

TikTok dan toch (nog) niet verboden in de VS

De populaire video-app TikTok verdween zondagnacht 20 september dan toch niet van de Amerikaanse appstore. Het verbod is uitgesteld tot 27 september. Vrijdag zei het Amerikaanse ministerie van Handel nog dat het verbod op zondag 20 september zou ingaan.

Het moederbedrijf van TikTok: ByteDance heeft banden met de Chinese overheid en wordt gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie, zei president Trump in zijn uitvoerend bevel om TikTok te verbieden op 6 augustus.

Op dit moment zijn er gesprekken tussen het Chinese ByteDance en twee Amerikaanse bedrijven: softwaregigant Oracle en supermarktketen Walmart. Zij hebben een deal hebben gemaakt rond de overname van TikTok, waardoor TikTok in Amerikaanse handen zou komen. Volgens de New York Times heeft president Trump zich al positief uitgedrukt over de deal. Deze deal zou de reden zijn voor het uitstel en daardoor is het onduidelijk of de app op 27 september effectief zal verdwijnen.

De bijna 3 miljoen Belgische TikTok gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken. Dit verbod en de overname zullen enkel een effect hebben op de Amerikaanse versie van TikTok.

Tekst en foto: © Jeffrey Meskens