29/09/2020

Van der Breggen wint WK wielrennen voor vrouwen, Vannieuwkerke hard voor Wielerfederatie: “Nog heel veel werk aan de winkel”

In het Italiaanse Imola vond afgelopen weekend het wereldkampioenschap wielrennen plaats. Zaterdag streden de vrouwen om de regenboogtrui. Na een knappe solo van om en bij de 40 kilometer kwam de Nederlandse Anna van der Breggen als eerste over de streep. De Belgische vrouwen kwamen nooit in het stuk voor en kregen hiervoor kritiek van Sporza-journalist Karl Vannieuwkerke. Mieke Docx, die haar eerste WK reed, reageert: ‘We halen echt wel alles uit de kast om top te worden.’

Voor de start van de wedstrijden waren alle ogen gericht op het Nederlandse team. Zij verscheen aan de start met twee grote favorieten: Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. Zij waren de te kloppen rensters. Die eerste kwam gehavend aan de start, nadat ze vorige week tegen het asfalt smakte in de Giro Rosa , de enige grote ronde in het vrouwenwielrennen. Van Vleuten werd vorig jaar wereldkampioene en wilde graag nog een jaar langer in de felbegeerde trui rijden.

Andermaal Oranje boven

De koers bleef lang gesloten. Pas in de laatste fase van de wedstrijd kwam het spel op de wagen. Op de Gallisterna, de scherprechter van het parcours, sprong Anna van der Breggen weg en liet ze alle andere vrouwen definitief achter zich. Van der Breggen soleerde zo naar de zege. In de strijd om zilver klopte Annemiek van Vleuten, die andere favoriete, de Italiaanse Elisa Longo-Borghini in een sprint.

Van der Breggen slaat zo een dubbelslag, want op donderdag toonde ze zich ook al de sterkste in de individuele tijdrit. Het is de tweede wereldtitel in haar carrière. Lang zal ze er niet van kunnen genieten, want na de wedstrijd bevestigde van der Breggen dat ze na de Olympische Spelen, die volgende zomer plaatsvinden in het Japanse Tokio, een punt achter haar carrière zet.

Kritiek op Wielerfederatie

Voor de Belgische vrouwen was er dit jaar geen hoofdrol weggelegd. Valerie Demey probeerde in het begin van de wedstrijd weg te springen, maar werd al snel opnieuw ingerekend door het peloton. Ze finishte als vijftigste en werd daarmee beste Belgische.

Op Twitter uitte Karl Vannieuwkerke, VRT-sportjournalist en gezicht van talkshow Vive le vélo, kritiek op de ondervertegenwoordiging van de Belgische dames tijdens de wedstrijd. Hij gaf te kennen dat er bij de Belgische Wielerfederatie meer gefocust moet worden op detectie, rekrutering en begeleiding van jong vrouwelijk talent. Hij stelt vast dat België in het vrouwenwielrennen overvleugeld wordt door Nederland.

Oud-Thomas More studente Mieke Docx (24) eindigde in haar eerste wereldkampioenschap op plaats 102. Docx keek relatief tevreden terug op haar eerste WK-deelname. In een interview kort na de wedstrijd vertelde ze Sporza-journalist Maarten Vangramberen dat ze blij was dat ze de finish haalde: ‘Niemand stapt graag vroegtijdig uit de wedstrijd, dus ik heb alles gegeven om toch aan de finish te komen.’

Docx pareert kritiek

Docx reageerde op Twitter ook op de uithaal van Vannieuwkerke. In een kort gesprek met 21bis zegt ze het gevoel te ervaren dat er vaak op rensters wordt neergekeken: ‘We worden vaak vergeleken met de Nederlandse top, maar die meiden daar hebben allemaal een profcontract en worden dus betaald.’ Docx gaf aan dat wielrennen haar financieel niets bijbrengt: ‘Ik verdien geen enkele euro met het fietsen en vooral daar knelt het schoentje. Naast het fietsen werk ik ook nog. We halen echt wel alles uit de kast om top te worden en voltijds renster te kunnen zijn. Maar zowel financieel als op vlak van begeleiding schiet België nog tekort hiervoor.’

 

‘Ik verdien geen enkele euro met het fietsen en vooral daar knelt het schoentje’

 

‘De Wielerfederatie zou met een statuut op de proppen kunnen komen waardoor vrouwen een half- of voltijds leefbaar loon krijgen van Sport Vlaanderen  om zo vol voor de sport te kunnen gaan. Er bestaat al wel iets soortgelijks, maar dat statuut kan je enkel en alleen maar krijgen als je echt heel goed bent. Rensters worden vaak niet betaald door de ploeg waarvoor ze rijden. Het zou goed zijn mocht de Belgische Federatie daar een handje in toesteken’, aldus Docx.

Destructieve commentaar

Desondanks is Docx van mening dat de Wielerfederatie het nodige doet om het vrouwenwielrennen te promoten in België. ‘Cycling Vlaanderen is bezig met een project “zij aan zij” om jonge meisjes tot koersen aan te zetten. Dat bestond nog niet toen ik begon te fietsen.’ Maar ook prominente mediafiguren zoals Karl Vannieuwkerke kunnen volgens Docx hun steentje bijdragen: ‘Het is goed dat ze kritisch zijn, maar de kritiek komt altijd op onze schouders terecht, terwijl ze eigenlijk enkel het topje van de ijsberg zien. Het zou al mooi zijn mochten ze over iets meer achtergrondinformatie beschikken als ze zich over ons uitlaten.’ Docx besluit dat rensters door de vele negatieve commentaren ontmoedigd raken, wat er op termijn voor zou kunnen zorgen dat bepaalde vrouwen ons land zelfs niet meer zullen durven vertegenwoordigen.

 

Tekst: Laurens Van Aert, foto: Granada (CC BY-SA)