25/09/2020

Vrouwenwielrennen maakt zich op voor WK-wegrit

Het WK wielrennen in het Italiaanse Imola bereikt stilletjes aan zijn hoogtepunt. Nadat de Nederlandse Anna van der Breggen gisteren en de Italiaan Filippo Ganna vandaag zich kroonden tot wereldkampioen tijdrijden, is het morgen tijd voor het echte werk. De wegrit bij de vrouwen staat dan op het programma.

Wegens coronamaatregelen was dit jaar niet langer het Zwitsers Martigny het decor van dit WK, maar wel het Italiaanse Imola. Toch zal de neutrale wielerkijker zich daar niet in druk maken. De Italiaanse organisatie toverde een schitterend parcours uit haar mouw. Dat vindt ook Thijs Zonneveld, journalist voor het Nederlandse Algemeen Dagblad en zelf auteur van het wielerboek ‘De Fiets De Fiets’: ‘Ik denk dat het een heel mooi, traditioneel WK-rondje is. Het is wel een heel ander parcours dan in Martigny. Dat was echt een parcours met echt een lange klim erin. Dit zijn wat kortere klimmen. Het is meer een soort Luik-Bastenaken-Luik-achtig parcours dan de echte klimwedstrijd die er was in Zwitserland.’

Pols zorgt voor twijfel bij van Vleuten

Nadat titelverdedigster Annemiek van Vleuten vorige week ten val kwam in de Giro Rosa en daarbij haar pols brak, leek ze een kruis te mogen maken over haar ambities om zichzelf op te volgen. Als bij wonder komt de 37-jarige Nederlandse toch aan de start morgen. ‘Normaalgezien heeft je lichaam wel echt tijd nodig om van zo’n breuk te herstellen. Het zou mij eerlijk gezegd verbazen als ze op hetzelfde niveau rijdt als de voorbije weken. Ze geeft ook aan dat ze niet echt goed een korte, stevige demarrage in huis heeft met die pols. Anderzijds, als van Vleuten 90 of 95 procent is, is ze ook nog goed genoeg om te winnen’, geeft Zonneveld aan.

Nederlandse tweestrijd

Door de blessure van van Vleuten, wordt de favorietenrol naar die andere Nederlandse topper doorgeschoven: Anna van der Breggen. De 30-jarige winnares van de Giro Rosa pakte afgelopen donderdag de wereldtitel in het tijdrijden en aast op de dubbel. Zonneveld ziet in haar de absolute topfavoriete voor de regenboogtrui: ‘Ik denk wel dat het voor van der Breggen een voordeel is dat Van Vleuten nu wel meedoet, omdat van der Breggen en de Nederlandse selectie het toch ook een beetje moet hebben van de overtalsuprematie.’

‘Als alleen van der Breggen rijdt en van Vleuten niet, dan zijn er heel veel ogen gericht op van der Breggen. In Nederland is er nu veel te doen over wie van de twee er gaat winnen en of ze al dan niet tegen elkaar rijden. Maar eigenlijk, als je de afgelopen jaren kijkt naar de zwaardere WK’s, dan hebben ze elk hulp van elkaar gekregen om te winnen. van Vleuten en van der Breggen kunnen wel degelijk met elkaar samen rijden, en dat zal dit WK niet anders zijn.’

Wie klopt Oranje?

Dat de Nederlandse vrouwen oppermachtig zijn in het vrouwenwielrennen is al jaren een terugkomend fenomeen. Toch zijn er elk jaar opnieuw enkele vrouwen die onze Noorderburen het vuur aan de schenen proberen te leggen. De Italiaanse thuisrijdster Elisa Longo Borghini is er zo eentje. ‘Op papier is zij wel de vrouw die het de Nederlandse vrouwen het moeilijkst kan maken. van Vleuten en van der Breggen zullen een hele kluif hebben om haar eraf te rijden.’

‘Maar ik denk de Nederlandse dames misschien nog meer op gefocust zijn op de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Britse Lizzie Deignan. van der Breggen en van Vleuten kunnen allebei Longo Borghini nog wel aan in de sprint, maar Niewiadoma zeker niet. En  Deignan al helemaal niet.’

Waar te volgen?

De strijd om de regenboogtrui bij de vrouwen start morgen om 12u45 en is live te volgen vanaf 13u30 op Eén en Sporza. De winnares kennen we rond 16u45.

https://www.instagram.com/p/CFfCcpdorzM/

Tekst: Jens Jacobs, foto: Granada (CC BY 4.0)