28/09/2020

Wordt livestream het nieuwe mainstream? Live Nation pakt uit met virtuele concerten via Live From Home

‘Of hij nu twee uur duurt in een volle club of een heel weekend vult met sets op een festival, een liveshow doet meer dan alleen entertainen’, zo beweert de Amerikaanse ticketverkoper Live Nation op zijn website. Sinds de coronacrisis breidt de organisatie daarom deze lijst nog verder uit met gelivestreamde concerten dankzij ‘Live From Home’

Het initiatief van Live Nation biedt een virtuele ontmoetingsplek waar dagelijks livestreams, nieuwe muziek en andere content over artiesten verschijnen. Het is wereldwijd beschikbaar in meer dan 30 landen, waaronder ook in België. Zo konden muziekfans afgelopen week al vanuit hun kot genieten van virtuele concerten van Lamb of God en Scarypoolparty. Op donderdag 1 oktober zal ook de Amerikaanse groep Awolnation elektronische rock brengen vanuit The Wiltern in Los Angeles. In tegenstelling tot de traditionele concerten geven deze virtuele edities iedereen met een ticket ook de kans om een backstagegevoel te ervaren en om te communiceren met andere fans via een chatruimte. 

 

Niet alle evenementen van Live From Home vergen een ticket: een heel aantal livestreams vindt bijvoorbeeld plaats op Instagram en Youtube. Ook het benefietconcert One World: Together at Home dat gezondheidswerkers een hart onder de riem moest steken, was te volgen op het platform. Muziekliefhebbers van over de hele wereld konden zo virtuele optredens van grote namen als Billie Eilish, Paul McCartney en Elton John bijwonen, terwijl ook de artiesten zelf vanuit hun eigen woonkamer konden spelen. 

Live, maar toch met een twist

Omdat de cultuurwereld nog altijd niet kan ontsnappen aan de greep van het coronavirus, ziet het ernaar uit dat concerten via livestream meer en meer de norm zullen worden. Live Nation heeft er alvast nog heel wat op de agenda staan. Nochtans blijkt zo’n virtueel optreden niet altijd even evident voor de muzikanten zelf. Sander Vets (24), trombonist en student aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, herinnert zich vooral de onwennigheid van zijn eerste gelivestreamde optreden: ‘Ook al zat er bij ons nog steeds een kleine 30 man in de zaal, toch misten we de ambiance die we bij een normaal concert altijd ervaren. Daarnaast hadden we door de lockdown als band al een hele tijd niet meer op een podium gestaan, waardoor we onze flow wat kwijt waren.’

Toch kon de livestream het leed van een haast lege zaal wat verzachten, legt hij uit. ‘Het hielp wel om bijvoorbeeld via Facebook de live reacties op ons optreden te kunnen volgen, maar opzwepende muziek spelen voor een publiek dat moet stilzitten, dat brengt toch maar een raar sfeertje met zich mee’, aldus Sander.

De volledige lijst van gelivestreamde concerten kan je terugvinden op de website van Live Nation.

Tekst: Rani Guinée, Oa Vrebos, foto: Diego Indriago, Anna-m. W. via Pexels