31/10/2020

5 tips om het milieu te sparen in Coronatijden

Nu Covid-19 al meer dan een half jaar het leven van de Belg domineert, zijn ook de gevolgen op het milieu zichtbaar. We gebruiken allemaal – terecht – massaal mondmaskers en alcoholgel. Hoewel dat heel goed is voor de gezondheid in deze tijden, is dat minder gezond voor het milieu. Voorwerpen zoals wegwerp handschoenen en wegwerp mondmaskers zijn handig in gebruik, maar heel schadelijk voor de natuur en de dieren die er leven naast ons.

Ik sprak met Lore Claes, coördinator van duurzame evenementen bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij geeft 5 tips mee die jij als student kan invoegen om het milieu te redden.

 

Gebruik herbruikbare mondmaskers 

De natuur is je dankbaar als je gebruikmaakt van herbruikbare mondmaskers. Dagelijks belanden er duizenden chirurgische maskers in de vuilbak of uiteindelijk in de zee.

Hoe dan ook bezorgen de gebruikte wegwerpmaskers geen mooi straatbeeld. Maak dus zelf je mondmasker en maak er iets moois van, of koop herbruikbare mondmaskers. Zorg wel dat je ze regelmatig wast of ‘kookt’ op 60 graden.

https://www.instagram.com/p/CDCFhGGHgyM/

 

Gebruik je herbruikbare koffietas

Veel mensen denken dat er met Covid-19 geen eigen verpakkingen meer zijn toegestaan. Dat is niet waar! Ga naar je koffieshop met je eigen tas en vraag om je koffie of thee in die tas te verkrijgen. Gegarandeerd dat het werkt.

 

Afhaalmaaltijden in je eigen containers

Covid-19 verbiedt ons van op restaurant te gaan. Maar het verbiedt ons niet om te bestellen en af te halen. Haal af met je eigen containers. Op die manier steun je de horeca en het milieu. De verpakking die de restaurants meegeven, zijn namelijk vaak meteen voor de vuilbak.

Zorg er wel voor dat je containers proper zijn.

 

Draag geen handschoenen

Handschoenen geven een vals gevoel van veiligheid. Je ziet ze al eens in het straatbeeld, in de supermarkt en in de horeca, maar de handschoenen zijn even ‘veilig’ als je eigen handen. Je raakt met die handschoenen namelijk dezelfde bacteriën aan en je moet uiteindelijk nog steeds gebruikmaken van zeep of alcoholgel. Kies er dus voor om ze niet te dragen, zo belanden ze ook niet in de natuur.

Gebruik je de handschoenen op professioneel vlak zoals in de medische of schoonmaaksector, dan moet je vooral recycleren.

Vergeet niet om genoeg je handen te wassen!

 

Gebruik geen oorstaven

Je bent bij de bakker en je wilt betalen met de kaart. Naast de betaalterminal staan twee bakjes met oorstaven: gebruikt en ongebruikt.

Probeer in de plaats van deze duidelijke vervuilers bijvoorbeeld met identiteitskaart of met je sleutels je cijfercode in te geven. Contactloos betalen is zelfs nog veel beter.

 

Red het milieu en gebruik vooral geen wegwerp!

 

Tekst en foto: © Sarah Buyle