22/10/2020

Studentenorganisatie Academics for Technology organiseert online evenement Women in Tech

Leuvense studentenorganisatie Academics for Technology organiseert donderdagavond 22 oktober de zesde editie van het evenement Women in Tech online. Zes vrouwen uit de technologische sector komen er virtueel spreken over hun carrière en leggen de studenten uit wat daarbij belangrijk is. 

Women in Tech is een jaarlijks evenement dat, zoals de naam het al zegt, vrouwen uit de wereld van de technologie in de kijker zet. Voor de virtuele editie van dit jaar zijn zes spreeksters uitgenodigd die zelf in de technologische sector zijn terechtgekomen. Maar ze hebben daarom niet allemaal een achtergrond in de technologie. ‘Zo proberen we ook aan de studenten mee te geven dat je nog overal terecht kan komen, ongeacht wat je gestudeerd hebt’, verduidelijkt organisator Marie Vrijghem van Academics For Technology.

Women in Tech: wat en voor wie?
Het evenement is gericht op studenten in het algemeen, dus niet enkel vrouwen, al trekt het volgens Marie wel vooral vrouwen aan. De spreeksters komen de studenten tips geven over de wereld van de technologie en vertellen over de verschillende fasen uit hun carrière. ‘Zo komen ook Sabine Everaet, de CIO (Chief information officer, red.) van Coca Cola Company, en Dewi Van De Vyver, de CEO van FlowPilots (een bedrijf dat zich bezighoudt met projecten van digitale vernieuwing, red.), spreken’, legt Marie uit. ‘Al is het puur toeval dat er vrouwen in hoge functies komen. We willen zeker niet het foute beeld geven dat vrouwen in de technologie enkel cool zijn als ze hoge functies hebben.’

Marie Vrijghem: ‘Het doel is om de studenten in dit evenement ook te tonen dat de wereld aan hun voeten ligt’

Marie, zelf een studente Burgerlijk ingenieur in het tweede jaar van de Master Energie aan de KU Leuven, organiseert het evenement samen met Sylvie Ceulemans, studente Burgerlijk ingenieur Computerwetenschappen. Dit doen ze vanuit de organisatie Academics for Technology. ‘Academics for Technology of AFT is een studentenorganisatie en organiseert evenementen die voornamelijk met technologie te maken hebben’, verklaart ze.

Het eerste Women in Tech evenement dat Marie bezocht was vorig jaar: ‘Dat is me echt bijgebleven, het was super. Toen een kotgenote mij vorig jaar vroeg of ik interesse had om me bij AFT aan te sluiten, heb ik dus niet getwijfeld.’

De organisatie
Women in Tech staat bekend als een gala-evenement: na de speeches van de spreeksters vindt steeds een receptie plaats. Met de huidige coronamaatregelen was dat dit jaar niet mogelijk, al probeert de organisatie het concept van de gala-avond wel te behouden. Zo kunnen de deelnemers op donderdag 22 oktober, de dag van het event, een receptiedoos ophalen om zo vanuit hun kot toch nog een receptie te houden. Iedereen die zich inschreef kreeg bovendien een persoonlijke uitnodiging in de bus.

https://www.instagram.com/p/CGHTW_VADU7/

‘Het was veel om te organiseren, zeker met de uitnodigingen die we moesten rondbrengen en de organisatie van de receptiedozen’, verheldert Marie. ‘De uitleendienst van de decoratie werkt door corona ook anders waardoor we op een andere manier naar spotlights moesten zoeken. Het is veel werk, zeker de laatste weken en dagen voor het evenement, en soms loopt er eens iets mis maar dat hoort erbij.’

De ingeschreven studenten zelf kijken in elk geval al uit naar het evenement. ‘Omdat het nu online doorgaat, is het gemakkelijker om toch deel te nemen. Andere jaren had ik het steeds te druk’, merkt Margot Timmermans, studente Rechten op. ‘Het is ook fijn dat ze de receptiebox meegeven voor thuis, dat is bij veel andere online evenementen niet en dat maakt het wel speciaal’, vindt ze. Ook Hanne Vandenberghe, studente Handelsingenieur aan KU Leuven, vindt de receptiebox een leuk concept. ‘En de uitnodiging was ook leuk, en heel erg mooi gedaan’, voegt ze eraan toe.

De zesde editie van Women in Tech vindt online plaats op donderdag 22 oktober om 20 uur. Alle tickets zijn uitverkocht.

Tekst: Laura Poelmans, foto: © Lotte Verheyden