15/10/2020

Amateurvoetbal stopgezet, maar Antwerp Student League gaat deels door

De amateurreeksen in het voetbal zijn weer stilgelegd voor onbepaalde duur. De stopzetting zal een enorme invloed hebben op de clubs. Naast de amateurreeksen zijn er ook nog sportcompetities van studentenverenigingen. De Antwerp Student League is de meest bekende competitie. De indoor competities zijn stopgezet, maar voetbal en sporten die buiten gebeuren gaan gewoon door.

De ASL, De Antwerp Student League, is een studentencompetitie met veel verschillende sporten. Voetbal, basketbal, squash en nog veel meer sporten hebben een eigen competitie. Het voetbalseizoen 2019-2020 werd in maart stopgezet vanwege corona. 4 ploegen dat via de groepsfase al gekwalificeerd waren mochten eind september het seizoen afmaken. Magistra, een studentenvereniging van KDG, won de finale tegen De Boechoutse met 4-2. Het seizoen 2020-21 begon op 28 september, maar is dat wel verantwoordelijk met de nieuwe maatregelen?

Hamza Jarbouh, oprichter en coach van de IBS Explorers voetbalploeg, snapt wel dat de overheid de ASL competitie laat doorgaan. ‘Ja, het is een competitie, maar het is geen Champions League. Het zijn eerder vriendschappelijke matchen met uiteindelijk een winnaar. Daarom denk ik ook dat de overheid de competitie niet annuleert. Amateurploegen mogen ook vriendschappelijke wedstrijden spelen.’

https://www.instagram.com/p/B4fFAbzgkTQ/

De overheid heeft richtlijnen gemaakt voor alle pleogen in de amateurreeksen. Kleedkamers mogen niet gebruikt worden en douchen mag natuurlijk ook niet. Deze richtlijnen gelden ook voor studentencompetities. ‘Het is belangrijk dat wij de richtlijnen van de overheid volgen. We mogen blijven spelen en hopelijk blijft dat ook zo, maar ik vrees er een beetje voor. Corona is erger en erger aan het worden. Het kan goed zijn dat de competitie in november of december stopgezet wordt.’

Wie aan studentenvereniging denkt, denkt al snel aan feesten en drinken. ‘Toen corona er nog niet was, gingen we altijd iets drinken na de wedstrijd. Winnen of verliezen maakt hier niet zoveel uit. De wedstrijden worden op maandagavond gespeeld, maar tegenwoordig  sluiten de cafés al om elf uur. Dus drinken na de wedstrijd zit er ook niet meer in.’

Ondertussen is ook deze competitie stopgezet.

Tekst en foto: © Strahinja Ristovic