13/10/2020

Apple kondigt 4 nieuwe iPhones aan: razendsnel en klaar voor 5G, maar geen oortjes en oplader meer

De Amerikaanse technologiereus Apple heeft haar nieuwe smartphones voorgesteld. Niet met een grote live-onthulling, wel met een coronaproof filmpje. Apple deed maar liefst vier nieuwe iPhones uit de doeken: de iPhone 12 mini, 12, 12 Pro en 12 Pro Max. Alle vier krijgen ze een rechthoekig design, een snellere processor en 5G-ondersteuning. De Pro-modellen worden voorzien van een LiDAR scanner, waarmee je betere portretfoto’s kan maken. Die vernieuwing gaat ten koste van enkele vertrouwde accessoires: voor het eerst levert Apple geen adapter en oortjes meer mee.

Normaal gezien brengt Apple haar nieuwe toestellen in september uit, maar dit jaar liep het bedrijf vertraging op door de coronapandemie. Half oktober was het eindelijk zover: de opvolger van de iPhone 11 werd in een Hollywoodiaans filmpje voorgesteld door Apple-topman Tim Cook. ‘Hi, Speed’ luidde de slogan van het evenement en dat is niet gelogen. De iPhone 12 ondersteunt het supersnelle mobiele netwerk 5G. Goed nieuws voor de Amerikanen, want bij ons is er nog geen volwaardig 5G-netwerk uitgerold. Gelukkig kan je wel genieten van de nieuwe A14 bionische chip, die de iPhone 12 tot 40 procent sneller maakt dan zijn voorganger.

Nieuw maar vertrouwd design
De vier modellen van de iPhone 12 hebben allemaal een rechthoekig design. Daarmee grijpt Apple terug naar de populaire look van de iPhone 4, nu tien jaar oud. Waar de iPhone 11 vaak te groot bevonden werd, is er nu voor ieder wat wils: de iPhone 12 mini meet 5,4 inch, de gewone 12 en de 12 Pro zijn 6,1 inch groot en de 12 Pro Max is dan weer 6,7 inch. Frisse kleuren als groen en blauw maken de line-up een pak kleurrijker.

Vier camera’s in de broekzak
Dat het nieuwe paradepaardje van Apple klaar is voor de toekomst blijkt ook uit de geavanceerde camera’s die de Pro-modellen meekrijgen. Naast de drie lenzen die vorig jaar werden geïntroduceerd, krijgt de iPhone nu ook een vierde sensor: de LiDAR-camera. Daarmee kan je betere portretfoto’s maken en wordt augmented reality echt mogelijk op je toestel. De Pro Max heeft de beste camera met lenzen van een hogere kwaliteit.

Niet duurder, wel minder accessoires
Opmerkelijk: de nieuwe iPhone-modellen worden niet duurder. De iPhone 12 Pro krijg je vanaf 1159 euro, hetzelfde als de iPhone 11 Pro bij zijn aankondiging. Ook de gewone iPhone 12 wordt niet duurder met een vanafprijs van 809 euro, al is het scherm ook wat kleiner dan dat van de 11. Maar het is niet allemaal goed nieuws. De combinatie van vernieuwing en dezelfde prijs zorgt ervoor dat je nauwelijks accessoires krijgt bij je toestel. Apple gooit zowel de EarPods als de adaptor met stekker uit de verpakkingsdoos. Accessoires die respectievelijk 29 en 35 euro kosten in de Apple Store. In ruil krijg je wel een sterkere oplaadkabel, nu met USB-C.

De iPhone 12 en 12 Pro kan je vanaf vrijdag bestellen, de 12 mini en 12 Pro Max zijn verkrijgbaar vanaf 6 november.

Bekijk hieronder de aankondiging van de iPhone 12.

Tekst: Liam D’hert, foto: © Apple