01/10/2020

Belg in Dubai: ‘Hier gaat het uitgaansleven gewoon door’

Het nieuwe academiejaar is in België al even bezig en een veelbesproken onderwerp in de studentensteden is het uitgaansleven. Thomas Cornelis (22) werkt en leeft al een jaar in Dubai. Hij legt uit dat ondanks de coronacrisis het uitgaansleven gewoon doorgaat. 

Ons land versoepelde vorige week woensdag de coronamaatregelen, maar clubs en sociale events waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, zijn nog altijd niet toegelaten. Maar hoe zit dat in het buitenland? Zijn de uitgaansregels voor de jongeren even strikt en is het wel verantwoord?

Dubai

Thomas Cornelis woont als Belg in Dubai en getuigt over de situatie in de Verenigde Arabische Emiraten: ‘We hebben drie maanden, van maart tot juni, in volledige lockdown gezeten. Dit is een veel strikter land dan België dus ‘lockdown’ betekent wel degelijk ‘lockdown’. We mochten om de drie dagen onze woning slechts een uur verlaten om eten te gaan kopen, maar buiten wandelen of sporten was volledig verboden. Als je je huis dan wou verlaten, moest je eerst een aanvraagformulier invullen om toestemming te krijgen en je mocht je enkel verplaatsen met de auto.’

Op 25 juni werden de coronaregels aangepast en kon het uitgaansleven in Dubai terug van start gaan. ‘De clubs zijn terug open en het nachtleven gaat door tot in de vroege uurtjes, maar alle etablissementen moeten zich houden aan een maximumcapaciteit. Ook mondmaskers zijn verplicht’, aldus Thomas.

Andere landen

Begin juni is ook het uitgaansleven in landen zoals Spanje, Duitsland en Litouwen van start gegaan. Volgens Metronieuws is het in Litouwen zelfs zo dat de overheid zelf een festival organiseerde voor de inwoners om hen te bedanken voor het nauwgezet opvolgen van de coronaregels.

In Hongarije ging het nachtleven deze zomer ook gewoon door, maar sinds 1 september besliste de Hongaarse overheid om de grenzen voor buitenlanders opnieuw te sluiten omdat de situatie volledig uit de hand gelopen was. Volgens de  Johns Hopkins University was er midden augustus slechts sprake van een gemiddelde van 30 gevallen per dag maar vorige week heeft het land een piek van meer dan zesduizend gevallen op één week gekend.

 

Verantwoord?

Elk land maakt zijn eigen regels op omtrent de situatie. Volgens de Johns Hopkins University stellen de officiële cijfers in Dubai dat er tot de dag van vandaag slechts 419 coronadoden zijn op meer dan 94 000 besmettingen sinds de uitbraak van het virus. Op het moment dat Spanje besliste om het uitgaansleven terug te laten doorgaan op 1 juni, zat het land in een gestagneerde periode van gemiddeld 200 à 300 besmettingen per dag. Dit komt neer op zo’n 98% minder gevallen sinds de piek eind maart. Zoals elk land dat lage cijfers behaalt, wou Spanje ook de economie terug leven inblazen door de nachtclubs open te laten gaan, maar er mocht nog niet gedanst worden.

Onze Belgische overheid heeft vorige week bekendgemaakt dat de coronaregels vanaf vandaag versoepeld worden. Na veel tegenwind hebben de ministers bekendgemaakt dat gezien de cijfers, de regels binnenkort weer verstrengd zullen worden. Wanneer we terug op de dansvloer zullen staan, is dus nog niet duidelijk.

Tekst: Elise Ingels, foto: Tomas Forgac (CC PDM 1.0)