19/10/2020

Belgische modeontwerper Tom Van Der Borght is grote winnaar internationale modefestival van Hyères

Een handtas van sushi-afval of een trui van voormalige prijskaartjes? De Gentse modeontwerper Tom Van Der Borght (42) creëert het allemaal. Dankzij zijn originele ontwerpen mocht hij zich zondag 18 oktober tot grote winnaar kronen van het internationale modefestival van Hyères in Frankrijk. Hij won er niet alleen de Grand Prix, maar ook de publieksprijs.

Van Der Borght is niet aan zijn proefstuk toe. In 2011 won hij tijdens zijn studies aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas al de Triumph Inspiration Award voor internationale ontwerpstudenten. Daardoor mocht hij datzelfde jaar zijn collectie tonen op de Berlin Fashion Week. Nadat hij in 2012 ook de ASVOFF-award voor beste opkomend talent mocht ontvangen met zijn modefilm Danny, begon Van Der Borght zijn eigen gelijknamige label in 2013. Amper twee weken later mocht hij al de Premium Young Designer Award in de wacht slepen, opnieuw tijdens de Berlin Fashion Week.

De ontwerper combineert graag felle kleuren met gedurfde texturen en staat dan ook vooral bekend om zijn outside the box-denken. Voor zijn label werkt Tom Van Der Borght hoofdzakelijk met gerecycleerd materiaal en vondsten die hij over de jaren heen verzamelde op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Vissenhuiden en plastic koordjes zijn dus slechts enkele voorbeelden van zijn creatief materiaalgebruik.

Het internationaal modefestival van Hyères beloont elk jaar opkomend talenten in de mode en de fotografie. De 35e editie ervan zou dit jaar normaal in april plaatsvinden, maar werd wegens de coronacrisis uitgesteld naar oktober. Van Der Borght ontvangt dankzij zijn winst niet enkel 20.000 euro, maar krijgt ook een show tijdens de Mercedes Benz Fashion Week Berlijn én een project bij modehuis Chanel.

 

Tekst: Rani Guinée, foto: © Tom Van Der Borght