06/10/2020

Belgische cinemawereld heeft het moeilijk door corona

Wereldwijd zitten bioscopen in slechte papieren en dat is in België niet anders. Door de coronacrisis krijgen de cinema’s een pak minder bezoekers. Het filmaanbod is ook een pak kleiner. Nieuwe blockbusters worden uitgesteld waardoor cinema’s genoodzaakt zijn om hun programmatie aan te vullen met oudere films.

No Time to Release

De Belgische cinema krijgt zware klappen van de coronacrisis. Mensen zijn bang voor besmetting en kiezen er daarom vaker voor om vanuit hun eigen zetel een filmavond te houden in plaats van naar de bioscoop te trekken. Waarom zouden ze ook? Wie uitkeek naar de nieuwe James Bond-film No Time to Die mag weeral op zijn honger blijven zitten want de release werd al voor de derde keer uitgesteld. Ook Marvel stelde zijn Black Widow-film uit, net als West Side Story van Steven Spielberg.

Oude films en opera

Die blockbusters trekken het grote publiek en houden de cinemawereld in leven. Verschillende bioscopen in ons land proberen hun aanbod aan te vullen door nieuwe films langer in hun programmatie te houden. UGC Antwerpen biedt nu ook oudere films weer aan, bijvoorbeeld Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring. Kinepolis kiest er dan weer voor om concertfilms en opera te laten zien zoals Don Giovanni.

De grote bioscopen hebben genoeg financiële reserves om deze crisis door te komen, maar voor de kleinere cinema’s is dit een ramp. Studioskoop, een arthousecinema in Gent, sloot zijn deuren in juli al en wacht af tot de maatregelen versoepelen. Cinemagroep Lumière, te vinden in Brugge en Antwerpen, blijft wel open, ook al heeft ze 60 tot 70 procent minder bezoekers dan vorig jaar. Ze hebben ook  nog ‘Lumière Cinema bij je thuis’ opgericht. Op dat platform proberen ze nieuwe releases tot bij je thuis te brengen.

Tekst: Romanie Dierckx, foto: Blondinrikard Fröberg (CC BY 2.0)