15/10/2020

Dag tegen Kanker: studenten tonen solidariteit

Op 15 oktober is het de 21ste Dag tegen Kanker. Kom op tegen Kanker roept vandaag iedereen op om kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem te steken. Het is een mooi initiatief om Vlaanderen te overspoelen door een gele golf van solidariteit.

Dag tegen Kanker is een initiatief van Kom op tegen Kanker om iedereen specifiek één dag op te roepen om hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Dit kan door het gele lintje dat staat voor de Dag tegen Kanker te dragen of te delen op sociale media.

Kom op tegen Kanker organiseert wegens de coronasituatie in de week van de Dag tegen Kanker ook een digitaal aanbod. Zo zijn er informatieve en ondersteunende infosessies zoals Mindfulness en Look good, feel better. Omdat vrijwilligers dit jaar geen gele lintjes kunnen uitdelen in ziekenhuizen stellen ze zich beschikbaar voor een babbel ter plaatse (wandel- of raambabbel) of vanop afstand (telefonisch of beeldbabbel).

 

Laat je hart spreken

Studenten worden vaak op jonge leeftijd geconfronteerd met kanker in hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat erover gepraat wordt. Studentes Fleur, Mila en Amber vertellen waarom ze de Dag tegen Kanker een goed initiatief vinden.

 

Fleur Spiessens (20), studente Toegepaste Psychologie aan Thomas More Antwerpen

‘Het zusje van mijn beste vriendin heeft kanker gehad. Ze is erdoor gekomen maar heeft er nog steeds wat last van. Ik vind een dag als vandaag heel belangrijk zodat iedereen aandacht schenkt aan zowel kankerpatiënten zelf als hun dierbaren. Anders zouden mensen niet beseffen wat kanker allemaal met zich meebrengt.’

 

 

 

Mila Franck (18), studente Journalistiek aan Thomas More Mechelen

‘Toen ik klein was heeft mijn grootmoeder de strijd tegen kanker gewonnen. Ik vind het goed dat er een dag bestaat waarop we extra kunnen stilstaan bij mensen die door zo’n moeilijke periode gaan. Het is ook belangrijk om te blijven denken aan de mensen die de strijd tegen kanker verloren hebben.’

 

 

 

Amber Vanneck (20), studente Journalistiek aan Thomas More Mechelen

‘Ik vind het belangrijk dat er een dag is die in het thema staat van kanker. Ik ben zelf mijn peter en meter op jonge leeftijd verloren aan kanker en mijn opa heeft momenteel prostaatkanker. Als je op jonge leeftijd geconfronteerd wordt met kanker in je dichte omgeving, besteed je er meer aandacht aan. Zo zal ik me later sneller laten testen ter preventie.’

 

 

 

Tekst: Jolien Ceulemans, foto’s: ©Kom op tegen Kanker en Jolien Ceulemans