17/10/2020

Ella (24) is jurylid op Film Fest Gent: ‘Voorlopig nog niet in slaap gevallen tijdens film’

Meer dan dertien films kijken op tien dagen. Dat is niet niks. Maar als je vraagt wat Ella Van Eynde (24, tweede van links op foto) daarvan vindt, lijkt dat geen probleem te zijn. Ze is namelijk lid van de Explore Zone Jury op Film Fest Gent 2020. Dat zijn vijf jongeren die samen een aparte prijs mogen uitreiken aan een van de films op het festival. “De coronacrisis zorgde voor een extra push om eens mee te doen.”

Hoe is het met je na drie dagen op het filmfestival van Gent?
‘Goed, maar ik heb het heel druk. Ik combineer het jureren met mijn job als producer bij NRJ. Het zijn dus goedgevulde dagen voor mij. Nu er nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn is het afwachten welke invloed die gaan hebben op het festival, maar voorlopig halen we er alles uit wat erin zit.’

Hoe ben je bij de Explore Zone Jury terechtgekomen?
‘Ik had de oproep om jurylid te worden in mijn studententijd al regelmatig zien passeren. Ik dacht elke keer wel dat het iets voor mij was, maar mezelf echt inschrijven kwam er nooit van. De maximumleeftijd als jurylid is 26 jaar. Dat maakte dat de tijd wel een beetje begon te dringen als ik eens wilde meedoen. Door de coronacrisis moest ik veel thuiswerken dus dit was wel een goed moment om mijn kans te wagen. Nu zit ik hier ook echt.’

Wat houdt jouw taak als jurylid  in?
‘We zitten in totaal met vijf jonge mensen in de jury. De bedoeling is dat we dertien films geselecteerde films kijken. We gaan ook liefst samen kijken zodat we erna direct kunnen overleggen wat we ervan vonden. Die dertien films zijn specifiek gekozen voor het Explore Zone-parcours en moeten we uiteraard gezien hebben. Woensdag 21 oktober is het dan de beraadslaging om één winnaar te bepalen.’

‘Bij de Explore Zone zijn jongeren de rode draad’

‘Het Explore Zone-parcours wordt omschreven als een parcours ‘voor en door jongeren’. De films die je in dit parcours kan bekijken zijn vaak gemaakt door nieuwe filmmakers of het zijn coming of age-films (de evolutie naar volwassenheid van personages, red.). Jongeren zijn echt wel de rode draad binnen deze categorie. Verder mogen we ook gratis naar alle andere films die het festival aanbiedt. Veel van ons proberen zoveel mogelijk films te gaan kijken.’

Wat houdt de de Explore Zone Award in voor de verkozen film?
‘Naast een echt ‘beeldje’  hangt er ook een mediacampagne en een geldprijs aan vast. Met een campagne krijgt een film natuurlijk een boost qua publiciteit, wat voor een jonge filmmaker wel een springplank kan zijn voor volgende projecten.’

Hoe bevalt het je als jurylid?
‘Het is heel plezant, omdat we een diverse jury zijn. De ene kan het een topfilm vinden, de ander net helemaal niet. Dat levert interessante discussies op.’

Hoeveel films heb je ondertussen al gezien?
‘Ik kijk gemiddeld drie films per dag omdat ik pas kan beginnen kijken na mijn werk. Ik begin dan om vijf uur in de namiddag en kom de cinema niet uit tot halfeen of één uur ‘s nachts.’

‘Voorlopig ben ik nog niet in slaap gevallen tijdens een film’

‘Momenteel staat mijn teller op acht films. Het is heftig, maar heel plezant. Voorlopig ben ik nog niet in slaap gevallen, dat is al goed. Ik moet me wel vaak van de ene naar de andere zaal haasten. Dat is wat lastig, maar het is het waard. De andere juryleden hebben iets meer tijd. Zij pikken nog wat andere films mee die niet in het Explore Zone-parcours zitten. Via hen krijg ik wat tips over wat ik echt nog gezien moet hebben.’

Welke film is na deze eerste dagen je favoriet?
‘De openingsfilm Drunk van de bekende Deense regisseur Thomas Vinterberg vond ik heel goed. In deze film besluiten vier vrienden om als experiment constant dronken te zijn, omdat ze zo een beter leven willen ervaren. Ik heb gelachen én geweend tijdens die film. Nadien had ik zin om ergens een feestje te gaan bouwen, maar dat is moeilijk in coronatijden.’

Zijn er films die je nog gaat bekijken deze week en waarvan je hoge verwachtingen hebt?
‘Er zijn twee films waar ik nog hard naar uitkijk. De eerste is Wendy van Benh Zeitlin. De film vertelt het bekende verhaal van Peter Pan vanuit Wendy’s perspectief. Zeitlin is ook de regisseur van het bekroonde Beasts of the Southern Wild, dus daar ben ik wel benieuwd naar.’

‘Ik kijk nog uit naar Wendy en The Assistant’

‘De tweede is The Assistant en heeft als thema de #MeToobeweging en seksuele intimidatie op de werkvloer. Alhoewel het een fictief verhaal is, sluit het wel aan bij de verhalen over seksueel misbruik door producent Harvey Weinstein.’

Waarom moeten mensen Film Fest Gent komen bezoeken?
‘Je kan hier een hoop films bekijken die je anders niet zou zien en al helemaal niet op groot scherm. Je zal waarschijnlijk ook nooit een ‘slechte’ film te zien krijgen want de films zijn toch al door een redelijk strenge selectie geraakt om hier vertoond te mogen worden. Alles verloopt ook heel coronaproof en ze doen er hier alles aan om het zo veilig mogelijk te houden. Wat dat betreft heb ik me nog geen enkele keer onveilig gevoeld. Daarnaast zijn er ook verschillende parcours uitgestippeld zoals het LGBTQ+-parcours of het Explore Zone-parcours waarbij er op voorhand een selectie is gemaakt uit het hele aanbod. Op basis daarvan kan je iets kiezen dat je aanspreekt. Er is voor ieder wat wils.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hard time choosing what to watch during #FFG2020? Don’t worry! Our Trails & Parcours might give you a hand. ⁠ ⁠ Dive into the selections we have put together combining films with a similar theme or target audience.⁠ ⁠ 🎬 Explore Zone: A selection made especially for young cinephiles ⁠ ⁠ 🎬 LGBTQ+: A series of films that celebrate diversity and highlight the LGBTQ+ community⁠ ⁠ 🎬 Plus Parcours: Selected by host Roel Van Bambost and thought for viewers for the elder viewer⁠ ⁠ 🎬 Belgian Cinema Today: The best that Belgian cinema and TV has to offer the audiences of today⁠ ⁠ 🎬 Docs: A diverse selection of documentary films that will open your eyes to the lives and realities of different subjects around the world. ⁠ ⁠ 🎬 On The Edge: A series of films that will challenge the audience with their unexpected narrative paths and experiments on the boundaries of traditional filmmaking⁠ ⁠ 🎬 De Keuze van Canvas: Quality TV channel Canvas selects five films, one of which will win the Canvas Public Choice Award during #FFG2020. ⁠@canvas_tv⁠ ⁠ Get your tickets at the link in our bio! 🎟️

Een bericht gedeeld door Film Fest Gent (@filmfestgent) op

Film Fest Gent 2020 opent voor het grote publiek op dinsdag 13 oktober en loopt tot en met zaterdag 24 oktober. Voor de nieuwste COVID-19-maatrgelen, het programma en tickets kan je terecht op hun website

Interview: Siel Fouquaert, foto: © Ella Van Eynde