19/10/2020

Even de titel van een liedje vergeten? Vraag het aan Google

Het Amerikaanse bedrijf Google kondigde in een videostream zijn nieuwe Shazam-achtige functie aan. Met de nieuwe toepassing, die voorlopig al beschikbaar is op Android-toestellen, maar nog niet op alle iPhones, wordt het mogelijk een liedje op te zoeken door het 10 à 15 seconden te neuriën, te fluiten of te zingen. Vervolgens gaat de zoekmachine het nummer opsporen.

Iedereen maakt het wel eens mee: je bent op zoek naar een liedje, je kent de melodie, maar de titel of artiest onglipt je even. De nieuwe toepassing van Google maakt het vanaf nu mogelijk te achterhalen over welk nummer het nu ook alweer ging. Moeilijk is het niet: je zingt, fluit of neuriet de melodie 10 tot 15 seconden in de microfoon van je smartphone en daarna gaat de zoekmachine kijken naar mogelijke resultaten. Google geeft vervolgens een overzicht van de beste matches. Als je gezochte nummer zich in de lijst met potentiële matches bevindt, dan kan je er nog extra informatie over opzoeken of kan je het meteen beluisteren via een muziekstreamingsdienst.

Het is geen nieuw concept, wel een uitbreiding van al bestaande systemen die liedjes proberen te herkennen op basis van bijvoorbeeld een geluidsflard. Het enige wat je als gebruiker moet doen, is de Google Assistent activeren met het commando: ‘Google, welk nummer is dit?’ Volgens vice-president Aparna Chennapragada vragen mensen zo’n 100 miljoen keren per maand welk liedje er speelt wanneer ze naar muziek luisteren. De nieuwe toepassing moet deze vraag nu de wereld uithelpen.

 

Tekst & foto: © Laurens Van Aert