04/10/2020

Expo ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’ gaat van start in MAS

In het Antwerpse Museum aan de Stroom begon op zaterdag 3 oktober de nieuwe expo ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’. Met de expo wil het MAS nuance brengen in een vaak scherp debat.

Vanaf dit weekend zet de expo honderd blikvangers in de kijker die de rijkdom en diversiteit van de klassieke Congolese kunst- en gebruiksvoorwerpen tonen en de bezoeker nieuwe inzichten geven over de rol van Antwerpen in het koloniale tijdperk.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Belgische en Congolese onderzoekers en kunstenaars. Bezoekers komen meer te weten over de verhalen achter de objecten, hoe ze in Antwerpen belandden, wat ze voor de Congolezen betekenden en waar de toekomst van de collectie ligt.

Het koloniale verleden van België in Congo was de afgelopen weken opnieuw onderwerp van discussie. De expo is echter geen antwoord op de politieke debatten over het thema. In een gesprek met Het Laatste Nieuws zei curator Nadia Nsayi Madjedjo dat er nagedacht moet worden over de beeldvorming en dat iedereen kritisch moet kijken naar de geschiedenis van de collectie. ‘Het is onze ambitie om nuance te brengen in een debat dat vaak scherpe kantjes heeft en in verbinding met anderen naar de toekomst kijken’, besluit ze.

Het openingsweekend van de expo was volledig uitverkocht. Tickets voor de expo, die nog loopt tot 28 maart 2021, zijn te vinden op de website van het MAS. Met het ticket ‘MAS + 100 x Congo’ krijg je toegang tot alle museumzalen, de wandelboulevard en het panorama.

 

Tekst en foto: © Laurens Van Aert