12/10/2020

Geef 173.000 keer om haar: Think Pink verzamelt haar

Al meer dan 173.000 keer werd er een staart gedoneerd, dat twaalf jaar na de opstart van ‘Geef om Haar’. Think Pink, een vzw die strijdt tegen borstkanker, startte in 2008 de campagne ‘Geef om Haar’. Daarbij geven vrijwilligers een staart van 30 cm af, om een pruik te maken voor mensen die hun haar verloren aan borstkanker. ‘De staarten geven een emotionele steun’, verklaart Maité Carlier, marketing coördinator bij Think Pink.

Geef om Haar viert haar verjaardag met succes. De actie begon in oktober 2008 en was oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke actie. Oktober is namelijk de internationale maand van de strijd tegen borstkanker. De organisator had toen niet gedacht dat het zo’n enorm succes zou worden.

Maité legt uit hoe het evolueerde: ‘Eerst sorteerden onze vrijwilligers de ingezonden staarten, maar uiteindelijk waren er zoveel staarten, dat we die moesten uitbesteden aan sorteercentra. De actie bleef lopen omdat we merkten dat die staarten een enorme emotionele steun geven aan de lotgenoten van borstkanker’.

173.000 staarten

Intussen zijn er al 173.000 staarten verzameld. De kwaliteit van de staarten zijn belangrijk. Een staart moet minstens 30 cm zijn, mag niet geknoopt zijn, moet gezond zijn en mag gekleurd zijn.

Als de staarten aan deze voorwaarden voldoen, sorteren de sorteercentra deze op lengte en kleur. Daarna verwerken de ateliers ze tot een pruik. Per pruik zijn er ongeveer 8 staarten nodig. Gedurende die 12 jaar zijn er dus maar liefst 22.000 pruiken gemaakt.

https://www.instagram.com/p/B-9S-l9pzuO/

Love Charlie

Think Pink steunt sinds kort ook een andere actie. ‘Love Charlie is ontstaan door een borstkankerpatiënt. Zij wou leukere mutsen maken dan de mutsen die het ziekenhuis aanbiedt. We merken op dat ook daar veel interesse in is. Een pruik kan namelijk al snel te warm worden of jeuken. Een pruik wordt ook meer gezien als een vervanging omdat ervan uitgegaan wordt dat mensen haar moeten hebben’, zegt Maité. Verder vindt ze dit een mooie verandering.

Borstkankerpatiënten kunnen kiezen tussen een pruik en een muts. De muts betaalt Think Pink in het geheel, dat is zo’n 87 euro, voor de pruik komen ze tussen met 200 euro.

Echt versus synthetisch

Think Pink zamelt dankzij de haardonaties geld in. Met die bijdrage komt de organisatie met 200 euro tussen bij een aankoop van een pruik. Zo’n pruik kost veel geld: een pruik van menselijk haar, gemaakt uit de staarten, kost al snel tussen de 1.000 en 1.200 euro. Een pruik van synthetisch haar kost tussen de 500 en 700 euro.

Hoewel er een duidelijk prijsverschil is, kiest toch niet iedereen voor de goedkopere optie. ‘Omdat de lotgenoten een tussenkomst krijgen, zijn ze toch wel geneigd om te kiezen voor een pruik van echt haar. Het menselijke haar zorgt er ook voor dat patiënten zich gesteund voelen door de donoren’, verklaart Maité nog. ‘Elke staart is een mooi gebaar en biedt emotionele en financiële steun.’

Think Pink moedigt aan om foto’s te delen van haardonaties om iedereen een warm hart toe te dragen.

 

Tekst: Sarah Buyle, foto: © Think Pink