21/10/2020

Hoe gaan jouw ‘guilty pleasure’ series er uitzien in tijden van corona?

Riverdale, Grey’s Anatomy, Stranger Things en Sex Education. Deze shows hebben alvast hun productie kunnen herstarten en zullen binnenkort (eindelijk!) terug op het kleine scherm te zien zijn. Helaas zullen we het met wat minder seks- en vechtscènes moeten doen, omdat ook Hollywood een COVID-makeover heeft gekregen.

Het coronavirus heeft een serieuze invloed gehad op de entertainmentindustrie toen midden maart bijna de hele wereld in lockdown moest gaan. Series moesten de productie vroegtijdig beëindigen en konden zelfs hun seizoen in veel gevallen niet afronden. Nu, 6 maanden later zijn één voor één al enkele producties kunnen herstarten met veel regels.

Minder seks- en vechtscenes

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Nu Hollywood zijn productie herstart in het midden van een pandemie, zorgt de angst voor Covid-19 ervoor dat televisie helemaal anders gemaakt moet worden. Producers proberen scènes met grote menigten, gastacteurs of intimiteit tussen karakters zo veel mogelijk te vermijden. Crewleden krijgen invallers als iemand ziek wordt. Speciale cameralenzen geven de illusie dat de acteurs dichter bij elkaar staan terwijl ze veraf staan.

”Bepaalde activiteiten zoals vechtscènes of intiemere scènes vergroten de kans op infectie,” lezen de officiële regels. “Als social distancing niet mogelijk is…moet het contact zo kort mogelijk zijn.” Hierdoor zijn er veel scripts aangepast en worden er meer digitale effecten gebruikt. Scènes die kijkers altijd voor lief hebben genomen, zullen voorlopig niet meer mogelijk zijn, tenminste hoe we ze gewend zijn.

Producties veel duurder én langer

“Time is money!”, is een welgekend gezegde dat tegenwoordig relevanter dan ooit is. Door de genomen maatregelen duurt alles ook veel langer. Zo moet er gewacht worden op de resultaten van de Covid-testen die de acteurs minimaal 3 keer per week moeten ondergaan. Er moet slechts 1 persoon positief testen om de productie meteen lam te leggen. Bovendien kan een gebrek aan testkits ook roet in het eten gooien. Zo is de productie van Riverdale al meerdere keren opnieuw stilgelegd om die reden. Elke dag dat een productie stil ligt kost het de productie miljoenen dollars.

Wanneer keert mijn show terug?

Het zal pas echt duidelijk worden hoe al deze regels zich effectief zullen vertalen naar het kleine scherm wanneer de series terug te zien zullen zijn. Gelukkig is dat in bepaalde gevallen niet zo lang meer. Hieronder kan je enkele data vinden die je alvast in je agenda kan noteren.

  • This is Us: 21 oktober
  • The Good Doctor: 2 november
  • Young Sheldon: 5 november
  • Grey’s Anatomy: 12 november
  • Station 19: 12 november

Voor een uitgebreidere lijst kan je hier terecht.

Tekst: Joris Geebelen, foto: © Netflix