23/10/2020

Iconische stadsderby Antwerpen-Beerschot in verlaten stadion: ‘De politie weet dat Antwerpen zondag op zijn kop zal staan’

De Antwerpse stadsderby Antwerp-Beerschot vindt voor het eerst plaats in volle coronatijden. De iconische wedstrijd zorgt elke keer voor veel sfeer, rumoerigheden en zelfs kleine rellen. Dit jaar is er tijdens de Jupiler-Pro League-wedstrijd geen publiek welkom in het Bosuilstadion. 

Voor veel supporters was het hoogstwaarschijnlijk toch even slikken: Antwerp-Beerschot zal gespeeld worden zonder publiek. Voor Nathan Seuntjes (20), een Kielse rat in hart en nieren, valt die beslissing best wel zwaar: ‘De haatgevoelens, de liedjes, de adrenaline die je krijgt door heel het stadion uit zijn dak te zien gaan… Het hoort allemaal bij een stadsderby. Een derby zonder publiek is eigenlijk maar een doodgewone match en dat is bijzonder spijtig.’

Nathan Seuntjens in de geliefde kleuren ©Nathan Seuntjens

Wouter Bruyns, woordvoerder van de lokale politie Antwerpen, zegt dat de politie geen extra manschappen zal inzetten: ‘We zetten steeds in wat we na een analyse schatten nodig te hebben. Dat is voor ieder incident of iedere wedstrijd anders. Uiteraard is onze waakzaamheid voor dit weekend groter dan bij laagrisicowedstrijden.’

‘De politie weet waarschijnlijk ook wel dat Antwerpen zondag op zijn kop zal staan. Ze laten de match dan wel doorgaan om half twee, maar de alcohol zal er wel voor zorgen dat er in de stad best wat samenscholingen zullen zijn’, zegt Nathan. Volgens hem is het dan ook normaal dat de politie gaat controleren. ‘Zeker omdat die match zonder publiek wordt gespeeld, gaan mensen elkaar opzoeken’, concludeert Nathan.

Tekst: Arnaud De Martelaere, foto: ©Laurens van Aert