01/10/2020

International Coffee Day: koffie drink je met verstand

De International Coffee Organization vraagt vandaag op de International Coffee Day steun voor de koffiesector wereldwijd. Koffieboeren lijden naast de lage prijzen nu ook onder de covid-19-pandemie.

Vrij vertaald wereldkoffiedag, de dag bestaat wel degelijk. De International Coffee Organization ziet hoe steeds meer jonge ondernemers en koffieboeren wereldwijd de sector verlaten door te lage inkomsten: ‘Het is voor hen vaak makkelijker ergens anders aan de slag te gaan om zo een betere toekomst op te bouwen.’ Daarom lanceert de organisatie Coffee’s Next Generation. Het is een initiatief dat jonge ondernemers de kans moet geven om te beschikken over kennis, skills, coaching, networking maar ook financiële middelen. De huidige pandemie heeft namelijk flink ingehakt op de sector.

Duurzaamheid

Volgens de organisatie is iedereen met ideeën, initiatieven en verhalen welkom om het programma te steunen. ‘We willen vandaag benadrukken dat het belangrijk is om duurzame projecten en bedrijven te steunen. Er wordt nog te weinig stilgestaan bij de benarde situatie waarin koffieboeren zich bevinden,’ staat te lezen op hun website.

‘Ik heb een paar van die uitwerpselen mee naar België genomen’

Studente journalistiek Kaat Lansbergen (24) werkt zelf in een Leuvense koffiebar. Daar drinkt ze heel de dag door koffie, maar stilstaan bij duurzaamheid deed ze nooit echt: ‘Het interesseert me zeker wel, al heb ik daar nooit echt over nagedacht. Ik probeer altijd aan het milieu te denken door bijvoorbeeld geen sojamelk te drinken. Maar echt nadenken over de koffiebonen zelf heb ik nog niet echt gedaan.’

Kaat heeft op vakantie in Indonesië wel op een heel duurzame manier koffie gedronken. ‘Langs de weg in houten hutjes maakten ze daar koffie van uitwerpselen van de civetkat. Die koffie die Loewak heet zou de duurste ter wereld zijn. Heel straffe koffie, maar heel duurzaam,’ lacht Kaat.


De Zuidoost-Aziatische civetkat heeft meer weg van een otter dan een kat door zijn langwerpige snuit.
©Pixabay

 

Tekst: Arnaud De Martelaere, foto: ©Kaat Lansbergen