12/10/2020

Lewis Hamilton evenaart record formule 1-legende Michael Schumacher

Duits Formule 1-legende Michael Schumacher moet een beetje opschuiven want sinds de Eifel Grand Prix in Duitsland zit Lewis Hamilton mee op zijn troon. De Brit evenaart het record van 91 overwinningen en is daarmee ook de eerste niet-blanke piloot die zo succesvol is. In Formule 1 is België het meest bekend voor het circuit in Spa. Maar ons land heeft ook een paar racers gehad, waaronder Bas Leinders. De oud-test-reservecoureur van Formule 1 team Minardi werpt zijn licht op de prestatie van Hamilton.

 

Zelfs als je geen Formule 1-fan bent zal de naam je bekend in de oren klinken. Lewis Hamilton domineert al jarenlang op elk circuit, maar is dat volledig zijn eigen verdienste? ‘Een groot deel van de overwinning ligt ook aan de auto’, vertelt Leinders. Mercedes is al jaren kampioen en heeft dus meer geld om een snelle auto te produceren. ‘Sebastian Vettel werd jaren als één van de besten gezien bij Red Bull, en nu verloopt de Duitser zijn seizoen dramatisch.’ Vettel rijdt voor Ferrari, dat dit jaar een horrorseizoen draait door een slecht ontwikkelde auto.

 

Is er iemand een bedreiging voor Hamilton in een even snelle auto?  ‘Enkel Max Verstappen’, geeft Leinders toe. Max Verstappen is een Nederlandse piloot voor Red Bull. De teamgenoot van Hamilton rijdt met hetzelfde materiaal als Lewis en kan hem niet bijbenen. ‘Verstappen is de enige die met regelmaat mee vooraan rijdt met een mindere auto.’

 

Zoals elke andere racer

Dat Lewis Hamilton de eerste niet-blanke piloot is die zo succesvol is, relativeert Leinders. ‘Op het vlak van marketing is zijn huidskleur een pluspunt, het is daarom ook dat McClaren zijn carrière heeft bekostigd.’ Lewis begon bij McClaren in 2007, op 22-jarige leeftijd en werd een jaar later al meteen kampioen. ‘Huidskleur maakt gewoon niet zoveel uit in de racewereld.’

 

‘Er wordt niet gekeken naar Lewis omdat hij een andere huidskleur heeft, Lewis is altijd gewoon Lewis geweest.’

 

Momenteel zijn er nochtans maar twee piloten van de twintig die niet blank zijn. De andere is Alex Albon, die rijdt voor Red Bull. Waarom is er zo weinig diversiteit in de Formule 1? ‘Het is meer een kwestie van keuze’, zegt Leinders.

 

Hamilton valt niet enkel op door zijn huidskleur en sterke prestaties, maar ook door zijn engagement. De Brit profileert zich heel open voor verschillende goede doelen, en dan vooral de Black Lives Matter beweging. ‘Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar je moet je momenten uitkiezen.’ Leinders refereert hiermee naar het T-shirt die Lewis wilde dragen voor een ceremonie waar Black Lives Matter opstond. Na een race moet je op het podium de overall en de pet van je team dragen omdat daar alle sponsors op staan. ‘Lewis kan in zijn vrijetijd zijn mening uiten, of zelfs in interviews, als dat mag van Mercedes.’

Wie is er beter?

Toen de dominantie van Lewis Hamilton begon kwam de illustere vraag, Wie is er beter? Fangio, Senna, Schumacher, of toch Hamilton? Die vraag kan je niet beantwoorden volgens Leinders. ‘Je kan die vergelijking niet maken. De auto’s waren zo anders, de races heel anders en veel minder frequent.’ De evenaring van het record geeft ook wel een beetje een vertekend beeld. Tegenwoordig worden er een twintigtal races gereden per seizoen. Er was een tijd dat het er zes waren. ‘Om een duidelijker beeld te krijgen kan je naar winstpercentages kijken, maar dan nog hangt het meer af van de auto waarin er gereden wordt’, besluit Leinders.

 

Na de overwinning van Hamilton stond Mick Schumacher, de zoon van de Formule 1-legende, klaar met een helm van zijn vader. ‘Dat was een mooi gebaar, maar ik heb gezien dat het een helm was uit Schumacher periode bij Mercedes. Schumacher heeft geen enkele race voor hen gewonnen’, zegt Leinders lachend. Mick Schumacher ging normaal gezien debuteren voor Alfa Romeo in de eerste testrit, maar deze werd afgelast door slecht weer.

 

‘Als we Lewis en jou naast elkaar zetten, wie zou er dan winnen?’ ‘Hangt er vanaf in welke auto we racen’, zegt Leinders grappend. ‘Alle gekheid op een stokje, ik denk dat er niet veel mensen zijn die van Lewis kunnen winnen.’

 

Tekst: Wannes Averhals, foto: Flickr, Jen Ross