Foto: Robbe De Leener
06/10/2020

Maakt kerstversiering je gelukkig? Het is wetenschappelijk bewezen

Meestal wachten we braaf tot eind november om onze kerstversiering boven te halen, maar dat hoeft helemaal niet. Veel mensen hadden al een vermoeden, maar nu is het ook echt wetenschappelijk bewezen: als je vroeg aan je kerstversiering begint, is gelukkiger. Dat bewees de Britse psycholoog Steve McKeown met zijn onderzoek.

We leven in een wereld vol stress en angst en dan willen je je graag omringen met dingen die zich gelukkig maken. En kerstversieringen roepen sterkte gevoelens van de kindertijd op waarin we nog geen zorgen en verantwoordelijkheden hadden. Versieringen zorgen voor een nostalgische duik naar de tijd vol magische emoties van opwinding door Kerst en alles wat er rondom hangt. Van sneeuw tot de cadeautjes die erbij horen. Maar de feestdagen kunnen ook een herinnering zijn aan een tijd waarin een geliefde nog leefde, of het laat je herinneren aan de tijd dat je nog in de kerstman geloofde.

De wetenschapper concludeert dus, na zijn onderzoek bij testpersonen die hun kerstboom vroeger zetten, gelukkiger staan in het leven. Je hebt geen reden meer om te wachten! Haal die kerstversiering maar al boven.

Tekst: Keith Flameygh, foto: © Robbe De Leener